Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zzzes tips om wespen uit je tuin te houden

wespen-uit-tuin-houden-margriet.jpg

Het wespenseizoen is losgebarsten. Met een beetje pech strijken ze maar wat graag in jouw tuin of op jouw balkon neer. Wil je wespen uit je tuin houden? Deze tips kunnen helpen.

Niet allemaal wetenschappelijk bewezen, maar wel van het gehalte ‘oma weet raad’. En ze vallen te proberen, toch?

De beste tips om wespen uit je tuin te houden

1. Leg rottend fruit in de truin

Eerder tipten we al om ergens in je tuin wat fruit neer te leggen. Hoe meer het rot, hoe beter: wespen komen hier maar wat graag op af. Door dat fruitbuffet aan de andere kant van de tuin te leggen, laten ze jou hopelijk met rust tijdens de barbecue.

2. Brand wierook

Wij vinden het misschien heerlijk ruiken, maar wespen allerminst: wierook. Steek een stokje aan en zet het in je tuin, op een brandveilige plek.

3. Leg een citrusvrucht met kruidnagel neer

Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en prik er stukjes kruidnagel in. Als wespen ergens van walgen, dan is het wel kruidnagel. Volgens Nature Today is kruidnagel voor zeventig procent effectief tegen wespen.

Lees ook
Zo kun je een wespensteek het best behandelen

4. Zet kruidenplantjes buiten

In datzelfde lijstje van kruidnagel, staan onder meer ook geraniums, lavendel, rozemarijn, munt, anijsplant en venkel. Aanleggen dus, dat moestuintje: je houdt er wespen mee op afstand!

5. Maak gebruik van etherische oliën

Wespen zijn geen fan van de geur van veel etherische oliën. Van de bovengenoemde kruiden (punt 4) heb je zulke oliën, maar een belangrijke die je aan dat lijstje mag toevoegen is citronella. Neem daar een aromabrander bij, steek er een waxinelichtje in aan, schenk de olie bovenop, zet het op een veilig plekje buiten… en wegjagen maar, die wespen.

6. Hang een nep wespennest op

Deze tip kun je het best al uitvoeren aan het begin van de zomer. Wespen zijn erg territoriaal. Ze kijken dan ook wel uit om in de buurt van andermans wespennest te komen. Door een nabootsing van een vijandig nest op te hangen, zorg je dat wespen flink zenuwachtig worden van jouw tuin en het op een, eh, vliegen zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ongediertebestrijden.com, Milieu Centraal, Nature Today
Beeld | iStock

Ook interessant