Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Een moestuin op het balkon beginnen? Dit wil je weten

moestuin-op-je-balkon.jpg

Wil je dolgraag je eigen moestuin beginnen, maar heb je alleen een balkon tot je beschikking? Dan hoef je de handdoek nog niet in de ring te gooien. Met een paar handige tips en de juiste groenten en fruit kun je ook op een piepklein balkon een volwaardig moestuin maken. 

Een moestuin op het balkon

Om je moestuin tot een succes te maken, moet je balkon wel aan een paar eisen voldoen op het gebied van ruimte en weersomstandigheden.

Ruimte 

Om een moestuin op het balkon te beginnen hoef je niet heel veel ruimte te hebben: 1 vierkante meter is al genoeg. Als dat ten koste gaat van je tafel of zitplekken moet je wel de afweging maken of dat het waard is. Je kunt er ook voor kiezen om de hoogte in te gaan en verticaal te tuinieren. Daarbij hang je hangbakken of -zakken aan je balkon. Let wel op: planten in hangzakken en bakken drogen iets sneller uit, dus geef ze voldoende water.

In de zon 

Heb jij een balkon met veel zonlicht? Dan zit je goed. De meeste groenten en fruit hebben namelijk genoeg zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Als jouw balkon eigenlijk altijd in de schaduw staat, is een moestuin beginnen iets lastiger. Je kunt in dat geval zoeken naar groenten en fruit die ook goed groeien in de schaduw, maar je assortiment is dan wel een stuk beperkter. 

Uit de wind 

Als derde werkt een moestuin op je balkon het beste als deze een beetje uit de wind ligt. Windstil hoeft niet, maar als je broze tomatenplant dagelijks de wind van voren krijgt gaat het lastig worden. 

De juiste uitrusting

Voldoet jouw balkon aan de bovenstaande eisen? Mooi, dan kun je met je moestuin aan de slag. Aangezien je natuurlijk geen groenten en fruit in de grond kunt stoppen, is het handig om potten in verschillende formaten te kopen. Zo kun je van klein naar groot overpotten als je moestuin het goed begint te doen. Ook de juiste aarde mag niet ontbreken. Controleer welke soort aarde jouw gewas nodig heeft of ga voor speciale moestuingrond. Als laatste is het handig als je op je balkon een waterkraan hebt. Zo niet, dan zul je een paar met de gieter op en neer moeten. 

Lees ook: Heb je een moestuin? Deze zaadjes kun je het beste in april en mei zaaien

Groenten en fruit voor de moestuin

Om een zo succesvol mogelijke moestuin te creëren is ook de keuze in groenten en fruit die je wil verbouwen belangrijk. Kruiden zijn vaak redelijk makkelijk op een balkon te onderhouden, omdat deze niet heel groot zullen worden. Denk aan oregano, tijm, basilicum, munt, bieslook en rozemarijn.

Als je echt een zonnig balkon hebt, kun je aardbeien neerzetten. Ook peper en paprika houden van zon, maar let wel op dat deze niet te veel in de wind staan. Tomaten houden van een hele droge plek, dus dit is alleen aan te raden als je ze tijdens een regenbui onder een afdakje of zeil kwijt kunt. 

Je kunt ook aardappels op je balkon kweken, daarvoor heb je een iets diepere pot of emmer nodig. Sugarsnaps, peultjes en doperwten zijn handige groenten voor op het balkon, omdat je deze dicht op elkaar kunt zaaien en ze de hoogte in gaan. Daardoor nemen ze relatief weinig ruimte in. Mocht je ook graag courgette willen verbouwen, kies dan voor een klimcourgette of varianten die speciaal voor een pot of bak bedoeld zijn. Anders kan de courgetteplant het balkon behoorlijk overnemen.  

Bron | Roomed, Moesmeisje, Intratuin
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant