Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Lelies zo lang mogelijk mooi houden? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten

lelies-verzorgen.jpg

Heb je een prachtige bos verse lelies in huis gehaald, maar beginnen ze er snel slap bij te hangen? Zonde. Daarom delen we een paar veelgemaakte fouten in het verzorgen, die je voortaan wilt vermijden, om lelies zo lang mogelijk mee te laten gaan. 

Met deze tips heb je nog langer plezier van een mooie bos lelies. 

Kies de juiste bos 

Nog voor dat het op het verzorgen van lelies aankomt, is er al een veelvoorkomende fout die je kunt maken: de verkeerde bos kiezen. Het is logisch dat je gaat voor de bos met de mooiste bloemen, maar eigenlijk kun je beter voor een boeket gaan waar de bloemknoppen nog niet helemaal van open zijn. Deze gaan thuis het langste mee.  

Lelies verzorgen

Heb je de juiste bos gevonden? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Het is namelijk belangrijk dat je de onderste bladeren van de lelies verwijdert, voordat je ze in de vaas zet. En die stap wordt nog wel eens overgeslagen, waardoor de bos in het water sneller kan gaan schimmelen. Knip de onderste overtollige bladeren, die anders in het water komen, dus altijd af.

Stengels 

Als je wilt dat je lelies langer meegaan, is het belangrijk om de stengels van de bloemen kort af te snijden. Hoe korter de stengel, hoe langer de bloem mooi blijft. Het is belangrijk om je stelen altijd schuin af te snijden met een scherp mesje en deze niet te knippen. 

Lees ook: Déze bloemen kun je het best in huis halen als je hooikoorts hebt

Veel water 

Ook is het belangrijk dat je lelies niet te lang droog in huis laat liggen. Zet de bos dus zo snel mogelijk in vers handwarm kraanwater. Vooral de eerste dagen drinken de lelies veel water, dus is het belangrijk dat je de vaas goed vult en indien nodig ververst. Kies voor een ruime vaas. Ook kun je wat bloemenvoedsel aan het water toevoegen om de lelies extra goed te verzorgen, of gebruik dít speciale ingrediënt.

De juiste plek 

Lelies houden niet van volle zon, tocht en rijpend fruit. Dit verkort de levensduur. Kies dus een goed plekje in huis, uit de buurt van deze stoorzenders. 

Meeldraden verwijderen 

Een extra tip: knip bij lelies die opengaan de oranje meeldraden weg. Dit heeft niet per se iets met de levensduur van de bloemen te maken, maar als het poeder van de meeldraden op je kleding komt geeft dit vervelende vlekken.

Bron | Vriendin, Broks Bloemen, Groenvandaag
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant