Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Tips voor het kopen en verzorgen van een grote plant

goed-planten.jpg

De kerstbomen zijn lang en breed de deur uit. Buiten is weinig groen te zien. Dat maakt dit hét moment waarop veel mensen graag een grote plant voor binnen kopen. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Wij zetten de belangrijkste tips op een rij.

Een goed begin

Voordat je een grote plant gaat kopen, is het belangrijk te bedenken waar je ’m wilt neerzetten. Ben je daaruit, dan zijn er nog drie vragen te stellen.
– Is er weinig of veel zonlicht op de plaats waar de plant komt te staan?
– Is er een lage of hoge luchtvochtigheid?
– Wil ik een plant die veel of weinig verzorging nodig heeft?

Vijf grote planten 

Nu je meer informatie hebt over de omgeving en over wat je wilt, kun je op zoek naar de perfecte plant. Wij hebben alvast vijf kanshebbers voor je uitgezocht.

Gatenplant

Standplaats: halfschaduw tot schaduw
Verzorging: makkelijk  

De gatenplant staat bekend om zijn grote, ronde bladeren
met gaten erin. Het is een tropische plant die houdt van veel water. Gun ’m dat ook geregeld. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen twee gietbeurten en geef ’m één keer per maand plantenvoeding. De gatenplant is sterk en groeit snel, een grote pot kopen is dus noodzakelijk. Een voordeel van de gatenplant is dat hij de lucht zuivert. Wel moet je oppassen als je kleine kinderen of huisdieren hebt. De bladeren en stegels zijn giftig en niet bedoeld om in je mond te steken.

Calathea ‘wave star’

Standplaats: halfschaduw, niet in de directe zon
Verzorging: makkelijk

De Calathea wave star is een prachtige plant met geribbelde
bladeren die aan de bovenkant donkergroen zijn en aan de onderkant paars. De plant komt uit tropische gebieden en is gewend veel water te drinken. Geef ’m daarom geregeld water en zorg ervoor dat de grond tussen twee gietbeurten niet uitdroogt. Als extra voeding is eens per twee weken plantenvoeding geen overbodige luxe. Een grappig detail aan de plant is dat hij ’s avonds zijn bladeren sluit en ze ’s ochtends weer opent.

Cactus

Standplaats: veel zonlicht
Verzorging: heel makkelijk

De cactus is een van de makkelijkste planten om te verzorgen. Hij wil in de zomer graag genieten van het zonlicht en vindt het dan ook heerlijk om in de volle zon te staan. In de winter is de cactus in zijn rustperiode, dan staat hij graag op een koelere plaats. Een cactus heeft alleen water nodig als de grond helemaal droog is. Ook hoef je maar één keer per maand plantenvoeding te geven. Het is een simpele plant die niet veel van je vraagt. Ideaal voor iedereen die geen groene vingers heeft, maar toch een plant in huis wil.

Olifantsoor

Standplaats: halfschaduw
Verzorging: lastig

De olifantsoor herken je aan de grote bladeren
die doen denken aan de oren van een olifant. De plant groeit van nature in het regenwoud en houdt daarom van een vochtige omgeving. Hij heeft dan ook geregeld water nodig. Houd de grond waarin hij staat altijd vochtig maar niet te nat. Als een olifantsoor toch te veel water krijgt, transpireert hij via zijn bladeren. Dit stopt vanzelf als je geen water meer geeft. Ook kun je de plant soms besproeien met water, daar leeft-ie van op.

Yucca

Standplaats: halfschaduw, lichte standplaats
Verzorging: makkelijk

Yucca is een stoere plant met smalle bladeren. Hij groeit in het zuiden van Amerika, Mexico en West-India en behoort tot de leliefamilie. Hij heeft niet veel water nodig: in de zomer maar één keer per twee weken, in de winter alleen als de grond droog is. Ook hoef je deze plant niet vaker dan eens per maand plantenvoeding te geven. Zet de Yucca op een lichte standplaats maar niet in de volle zon.

Aankooptip

Als je een plant op het oog hebt, let dan op de staat van de plant. Heeft hij bruine of hangende bladeren, dan is de kans groter dat-ie het bij je thuis niet redt.

Wat kost zo’n plant?

Bij tuincentra zijn grote planten wel even een aankoop. Daar betaal je ongeveer €30 tot €40 voor een mooi exemplaar. Vaak hebben deze winkels wel aanbiedingen, dus houd de folders goed in de gaten. Soms verkopen supermarkten ook grote planten. De prijzen verschillen vaak per supermarkt, maar in de meeste gevallen zijn ze daar goedkoper dan bij een tuincentrum. Houd er wel rekening mee dat je minder goed geadviseerd kunt worden als je je plant bij een supermarkt aanschaft.

Ook interessant