Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Tijd voor je tuin: deze vijf klussen doe je nu

tuin-emmer-gieter.jpg

De vogels beginnen vroeg met fluiten en het zonnetje schijnt al lekker naar binnen terwijl jij je eerste kop koffie zet. De lente breekt door. Dat betekent maar één ding: tijd voor je tuin!

Onze handen jeuken om weer lekker aan de slag te gaan, om leuke bloemen en planten te potten en de tuin eens goed onder handen te nemen. De jouwe ook? Met deze tuinklussen kun je nu al beginnen.

Snoeien doe je zo

Pak je snoeigereedschap erbij, want sommige planten en bomen in de tuin moet je in het voorjaar snoeien om verzekerd te zijn van een vollere bloei later dit seizoen. De makers van tijdschrift vtwonen stelden een handige online snoeikalender samen, waarop je precies ziet wanneer je welke plant het best kunt snoeien. Ook staan er handige tips bij hoe je dat het best kunt doen.

Zo is dit bijvoorbeeld een heel goed moment om de buxus snoeien, deze tuinman legt je in de onderstaande video precies uit hoe je dat doet:

Een moestuin maken

Wil jij deze zomer een bloeiende moestuin vol kruidenplantjes en je eigen verbouwde groenten? Bekijk dan dit stappenplan voor het maken van je eigen moestuin. Leuk om te doen: maak van een wc-rol heel simpel een klein kweekkasje en zaai zaadjes binnenhuis. De plantjes kun je dan straks, als het warmer wordt, buiten uitplanten. Voor de IJsheiligen (tot 14 mei) kunnen plantenstekjes nog niet altijd in de volle grond, omdat er kans is op nachtvorst. Maar door alvast binnen zaadjes in potjes te zaaien en die achter glas te laten opkomen, hebben de planten nu al tijd om te groeien. Tegen de tijd dat je ze buiten plant, zijn ze groot en sterk genoeg om de elementen te doorstaan.

In deze video zie je hoe je het aanpakt:

Van zaadjes tot potgrond: hier vind je alles voor het maken van een moestuin.

Geef je tuinmeubels een sopje

Je tuinmeubilair kan aan het begin van de lente meestal wel een opfrisbeurt gebruiken. Kunststof tuinmeubelen kun je het best schoonmaken met soda en water. Vergeet daarna niet de meubelen goed na te spoelen met water. Gebruik water, zeep en een zachte borstel als je houten tuinmeubelen hebt. Stalen meubels maak je een keer per jaar schoon met lauw water en een niet al te agressief schoonmaakmiddel. Daarna behandelen met een wax of cleaner die je ook voor auto’s kan gebruiken. Gebruik voor je tuinmeubels trouwens bij voorkeur geen hogedrukreiniger, omdat je daarmee risico loopt het materiaal aan te tasten. Bovendien kan schoonspuiten met een hogedrukreiniger de groei van algen bevorderen.

Tip: als je je meubels regelmatig afneemt met lauw water en eventueel een sopje, hoef je later waarschijnlijk geen sterkere reinigingsmiddelen te gebruiken.

Geen redden meer aan? Dan ga je toch gewoon op jacht naar nieuwe meubels? Hier vind je alle winkels voor tuinmeubelen op een rij. Nog op zoek naar een parasol, zonnedoek, tuinkabouter of vogelhuisje? Alle adresjes voor je tuinbenodigdheden vind je hier.

Maak de schutting schoon

Aanslag op de schutting kan je op verschillende manieren verwijderen. Een mengsel van warm water en soda doet wonderen. Een andere handig middel is groene zeep. Laat die een nacht intrekken en borstel de zeep daarna weg met water. Je schutting schrobben met warm water waarin je een kopje keukenzout hebt opgelost, is ook een goede aanpak van aanslag.

Vieze terrastegels? Zo krijg je ze supersnel lenteklaar!

Joepie, lente! Kunnen we weer lekker in de tuin zitten. Alleen jammer van die gifgroene terrastegels. Daar weet deze onkruidkundige wel raad mee: met zijn tip en dit huishoudmiddeltje krijg je ze snel weer spic en span!

 

Ook interessant