Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze 10 schoonmaakklusjes hoef je maar één keer per jaar te doen

10-schoonmaakklusjes-die-je-een-keer-per-jaar-moet-doen.jpg

Er is áltijd genoeg te doen in het huishouden als het op schoonmaken aankomt. Stofzuigen, de was, de vaat of afstoffen: het houdt ons dagelijks bezig. Maar, het goede nieuws is: er zijn een aantal schoonmaakklusjes die je slechts één keer per jaar hoeft te doen.

Goed nieuws voor degene die niet van schoonmaken houden: plan één grote schoonmaak en laat onderstaande klusjes de rest van het jaar lekker achterwege.

1. Open haard en schoorsteen

Een open haard brengt veel gezelligheid in huis, maar zorgt ook voor extra schoonmaakwerk. Gelukkig hoef je de open haard maar één keer per jaar grondig te poetsen. Maak een mengsel van azijn en water zodat je de rookgeur kunt laten verdwijnen. Verwijder met een stofzuiger de asresten. Wil je het goed aanpakken? Maak dan ook gelijk een afspraak met een schoorsteenveger om alles grondig schoon te maken.

2. Vloerkleden reinigen

Je vloerkleed reinigen behoort tot de schoonmaakklusjes die jaarlijks gedaan moeten worden. Natuurlijk stofzuig je je vloerkleed wel, maar je kunt ‘m eens per jaar wat meer zorg en aandacht geven. Zorg dat er niets meer op het vloerkleed staat en gebruik een speciale vloerkleedshampoo- of schoonmaakmiddel om je vloerkleed te wassen. Je kunt ook een stoomreiniger huren om het tapijt schoon te maken.

3. Tuinmeubilair

Voordat je je tuinmeubilair opruimt in de winter, kun je het eerst goed reinigen. Heb je houten teunmeubilair? Maak het dan goed schoon door een sopje te maken met 1 deel ammoniak en 9 delen water. Laat het intrekken en spoel het daarna af met schoon water. Wacht tot het helemaal droog is en berg het dan op. Is het tijd om het teunmeubilair buiten te zetten? Zorg er dan ook voor dat je terras vrij is van aanslag met dit stappenplan.

4. Matras

Matrassen zitten onder de huidschilfers, mijten, stof en lichaamszweet. Het behoort tot een van de schoonmaakklusjes die je écht niet moet vergeten en daarom jaarlijks op de planning moet zetten. Lees deze vijf tips hoe je je matras goed schoon kunt maken en weer heerlijk fris kunt laten ruiken.

Lees ook
Zó maak je met een vaatwastablet de badkamer schoon

5. Keukenkastjes

November is de perfecte maand om je keukenkasten grondig op te ruimen en goed schoon te maken. Deze periode is ideaal omdat je nog niets hebt ingeslagen voor de feestdagen en daardoor ruimte kunt maken. Controleer alle voorraad op houdbaarheidsdatum en ruim ook eindelijk die rommel-la op. Zo blijft de keuken ook de rest van het jaar blijft makkelijker schoon en opgeruimd.

6. Administratie

Je hebt waarschijnlijk thuis een kast of een la met documenten van de bank, verzekeringen, belastingdienst, hypotheek en facturen. Ruim dit eens per jaar goed op en zoek alle documenten grondig uit. Belangrijke documenten moet je natuurlijk bewaren, maar er zal vast een hoop tussen zitten wat direct de papierpak in kan.

7. De gordijnen

Op gordijnen zit meer stof dan je denkt. Daarom is het goed om dit schoonmaakklusje jaarlijks op te pakken door ze goed te wassen. De meeste gordijnen kunnen gelukkig in de wasmachine, maar check voor de zekerheid het label van je gordijnen.

Lees ook
Deze negen plekken worden vaak vergeten tijdens het stofzuigen

8. De dakgoot

Tijdens of na de herfst is het goed om alle gevallen bladeren uit de dakgoot te halen om verstoppingen te voorkomen. Zorg uiteraard wel voor een stevige ladder.

9. Linnenkast

Als je een gesloten kast hebt waar je je handdoeken en lakens opbergt, kun je dit klusje een keer per jaar doen. Doe muffe handdoeken of lakens in de was, stofzuig de kast goed uit en neem de planken af met een sopje.

10. Garage, kelder en zolder

De garage, kelder en zolder zijn plekken die vaak rommelig zijn. Toch staat deze wel op het lijstje van de 10 schoonmaakklusjes die eens per jaar gedaan moeten worden. Dit komt vooral omdat het heel stoffig kan worden doordat er spullen staan die jaren niet worden aangeraakt. Bekijk deze spullen kritisch en gooi ze weg. Haal daarna grondig de stofzuiger erdoor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Spruce
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant