Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Tien onsmakelijke feiten over je slaapkamer

slaapkamer.jpg

Wist je dat een mens gemiddeld een derde van zijn leven in de slaapkamer doorbrengt? Een gezonde en schone kamer is dus wel zo fijn, maar sommige viezigheid is helaas niet te voorkomen.

Tien feiten over je slaapkamer die je waarschijnlijk nog niet wist, maar die je nu wellicht ook nooit meer vergeet…

1. Je slaapt ’s nachts gemiddeld met zo’n 1,5 miljoen stofmijten

Spontaan de kriebels gekregen van dit feitje? Geen zorgen: er is ook goed nieuws. Als je elke ochtend je dekbed netjes terugslaat, heb je aanzienlijk minder last van die beestjes.

2. Je vloerbedekking bevat 4.000 keer meer bacteriën dan je toilet

Bah, niet echt een fijne gedachte toch? Om dat aantal aanzienlijk te verminderen, is het belangrijk om minstens eenmaal per week je slaapkamer te stofzuigen.

3. Ook je telefoon is viezer dan je toiletbril

Inderdaad: dat ding dat je dagelijks tegen je gezicht houdt, onder je kussen neerlegt of op je nachtkastje. Om die bacteriën te doden, is het belangrijk om dagelijks een doekje met alcohol langs je telefoon te halen.

4. Je kussen bestaat grotendeels uit stofmijt en dode huidcellen

Sterker nog: je kussen is binnen drie jaar in gewicht verdubbeld dankzij die ongenode gasten. Stop je kussen daarom geregeld in de wasmachine.

5. En voor je matras geldt precies hetzelfde

Niet alleen je kussen, maar ook je matras is een bron van stofmijt en dode huidcellen. Een matras dat acht jaar oud is, bevat meer dan vier kilo aan dode huidcellen. Haal daarom regelmatig de slang van je stofzuiger over je bed om het ergste vuil te verwijderen.

6. Je pyjama is een bron van bacteriën

Tenminste, als je hetzelfde doet als de gemiddelde vrouw. Onderzoek toont namelijk aan dat de meeste vrouwen hun pyjama zo’n 17 nachten op een rij dragen. Voorkom vieze bacteriën door je pyjama niet langer dan drie dagen achter elkaar te dragen.

7. Er verdwijnt jaarlijks zo’n vier kilo aan zweet in je bed

Vooral ’s nachts zweten we heel wat af. Ga nare luchtjes tegen door regelmatig je matras vol te sprayen met bijvoorbeeld Lysol. Dat middel doodt bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare luchtjes.

8. Je oude make-upproducten zijn een bron van bacteriën

Ben jij ook altijd een beetje laks als het gaat om het weggooien van make-up? Dat kun je beter niet zijn: make-upproducten die over de houdbaarheidsdatum heen zijn, kunnen namelijk schadelijke bacteriën bevatten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je make-upproducten vervangt.

9. Je kunt ziek worden van vieze deurklinken

Als er iemand in je huishouden ziek is, kun je zo’n twee dagen nadat die persoon z’n bacteriën ergens heeft achtergelaten, nog ziek worden. Spray daarom regelmatig een desinfecterend middel over je deurklink.

10. Slapen met een huisdier kan je ziek maken

Sterker nog: je kunt er zelfs een parasiet van krijgen. Eigenlijk brengt elk direct contact met je hond een risico van infecties mee. Zorg er daarom voor dat je minstens één keer per week je beddengoed verschoont óf houd je huisdieren voortaan buiten je bed.

Bron | CountryLiving |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

 

Ook interessant