Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

De kerstboom zit vol beestjes: moet je ‘m ook controleren op teken?

teken-in-kerstboom.jpg

Heb jij de kerstboom al staan? Hoewel je daarmee het kerstgevoel meteen in huis haalt, is dat niet het enige. Er krioelen namelijk tot wel 25.000 beestjes in één boom. Zo haal je onder andere spinnen, wantsen en mijten in huis. En er kunnen zelfs teken in je kerstboom zitten. Moet je je hierdoor zorgen maken of kan dit weinig kwaad? 

En kun je ook voorkomen dat je teken in huis haalt? 

Teken in de kerstboom

Het is goed mogelijk dat er in je kerstboom een paar teken zitten. De beestjes overwinteren namelijk vaak in het gras, tussen de struiken én in bomen. Volgens ecoloog Jan van Leeuwen is de kans gelukkig niet heel groot dat je hiermee gevaar in huis haalt. Aan RTL Nieuws legt hij uit dat er tijdens kerst veel minder teken zijn dan in het voorjaar en de zomer. Daarnaast zijn ze in deze periode minder actief, dus de kans is klein dat ze vanuit je boom op jacht gaan naar vers bloed. Ook kan een teek niet lang in huis overleven en in een omgeving met een lage (lucht)vochtigheid niet ver kruipen. Toch kunnen teken volgens de Lymevereniging al vanaf 5 graden actief zijn, dus helemaal ongevaarlijk is het ook niet. 

Toch komt het maar heel zelden voor dat iemand via een teek uit de kerstboom gebeten wordt. Maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn als je toch een verdacht bultje met kringen eromheen ziet bij jezelf, een gezinslid of je huisdier. 

Teken voorkomen

Hoewel het lastig is om alle 25.000 beestjes die in je kerstboom kunnen zitten helemaal buiten de deur te houden, adviseert stichting Tekenbeetziekten wel om de boom eerst goed uit te schudden voor je ‘m binnen neerzet. Zo voorkom je mogelijk toch een paar extra insecten in huis.

Lees ook: Dít is wat je moet doen wanneer je door een teek bent gebeten

Andere beestjes in de boom

Naast teken kun je ook bezoek krijgen van andere beestjes in de kerstboom. Dat zijn vooral:

  • Spinnen
  • Springstaarten
  • Wantsen
  • Stofluizen
  • Bladluizen
  • Mijten
  • Kevers

Volgens Van Leeuwen zijn dit allemaal hele onschuldige beestjes en is de kans klein dat ze vrijwillig de boom zullen verlaten om je huis in te trekken. Dan lopen ze namelijk het gevaar dat ze geen eten meer kunnen vinden of kunnen ze doodgaan door de droge lucht. Ben je echt bang voor insecten? Dan kun je het beste een boom zonder pot aanschaffen. Volgens Van Leeuwen bevindt zich het meeste leven namelijk in de bodem waarin de kerstboom groeit. Of je kunt natuurlijk ook voor een kunstkerstboom gaan om het risico op beestjes helemaal te vermijden.

Bron | RTL Nieuws, Libelle.be, Tegenteken.nl 
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant