Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Stof in huis: hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

stof-in-huis-hoe-ontstaat-het-en-wat-kun-je-ertegen-doen.jpg

Hoe goed we ook schoonmaken, er komt dagelijks weer een nieuw laagje stof in huis bij. Maar wat is stof eigenlijk en hoe ontstaat dit in huis? En zijn er ook manieren om de kamer echt stofvrij te houden?

En ook een belangrijke: is al dat stof dat we dagelijks inademen eigenlijk schadelijk? We zochten het voor je uit.

Hoe ontstaat stof in huis?

Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen. Stof zweeft en dwarrelt in huis rond en gaat op een gegeven moment liggen. Dat gebeurt op sommige oppervlakken sneller dan anderen. Heb je bijvoorbeeld het idee dat er altijd stof op de televisie zit? Dat kan goed kloppen. Schermen zoals van een laptop, computer, televisie en bijvoorbeeld geluidsinstallaties trekken meer stof aan door hun zwakke elektrische lading. Dat heeft een statisch effect.

Stofvlokken

Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen. In de meeste huizen ligt er zo’n 0,05 tot 1 milligram stof per kubieke meter. In een ruimte waar veel activiteit plaatsvindt zul je meer stof vinden. Door zelf te bewegen veroorzaak je namelijk stof in huis. 

Is veel stof schadelijk?

Iedere keer dat je ademt, krijg je stofdeeltjes binnen. Het grootste deel daarvan wordt in onze neus door onze neusharen gefilterd of blijft in je neusslijmvlies hangen. Ook onze longen zijn gemaakt om stof te verwerken, en worden in de luchtpijp al tegengehouden. De meeste deeltjes komen er via je snot of speeksel dus weer uit. De stof die niet wordt opgevangen en in je longen terecht komt, wordt door je witte bloedcellen afgebroken. In de meeste gevallen is stof in huis dus niet gevaarlijk, tenzij hier bijvoorbeeld schadelijke deeltjes zoals sigarettenrook of asbest in zitten. Daarnaast kan stof ook voor allergieën en astma zorgen. 

Lees ook: Maak déze fout niet tijdens het afstoffen van meubels

Stof in huis voorkomen

Stof in huis volledig voorkomen is haast onmogelijk, aangezien we met onze eigen dode huidcellen en haren dagelijks al een flinke portie stof aanmaken. Maar er zijn wel een aantal tips die helpen tegen stof in huis. De eerste, meest voor de hand liggende tip is om regelmatig te stofzuigen. Doe dit minimaal een keer in de week en als je huisdieren hebt het liefst nog iets vaker. Vergeet niet om ook alle meubels mee te nemen, en daarna te dweilen om de laatste restjes stof te verwijderen. Vervang je stofzuigerzak als deze drie kwart vol is en reinig de filters ongeveer één keer per maand. Anders komt het opgezogen stof er aan de andere kant van je stofzuiger weer uit.

Extra tips 

Vervang elke week je beddengoed om een stofallergie tegen te gaan en probeer om dagelijks ’s ochtends en ’s avonds het huis tien minuten door te luchten. Leg bij de voor- en achterdeur een deurmat om vuil en stof buiten de deur te houden. Daarnaast zijn radiatoren een echte verzamelplek voor stof, hang daarom een vochtige doek achter je verwarming. Dit neemt de stof op, zodat het niet door het huis kan rondzwerven. Als laatste kun je je televisie en andere elektrisch geladen apparaten die veel stof aantrekken anti-statisch maken door middel van speciale doekjes en sprays, zodat deze niet meer zo staan te verstoffen. 

Bron | Wibnet, Scientias, Klesto
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Margriet 41 ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant