Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo kun je stinkzwammen in de tuin bestrijden

stinkzwammen-bestrijden.jpg

Prachtig om tijdens een herfstwandeling door het bos een paar paddenstoelen te spotten, maar in je eigen tuin? Daar zijn ze vaak iets minder welkom. Een rood met witte paddenstoel dat staat nog wel leuk, maar stinkzwammen kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen. Daarom leggen we je uit hoe je stinkzwammen in de tuin het beste kunt bestrijden. 

Even lekker van het herfstzonnetje genieten in eigen tuin, maar word je overvallen door een stank? Grote kans dat stinkzwammen de boosdoener zijn. 

Wat zijn stinkzwammen?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn stinkzwammen te herkennen aan hun overheersende stinklucht. Sommige mensen omschrijven de geur alsof er een kadaver in de tuin ligt of vinden het ruiken naar een aasgeur of uitwerpselen. En dat ruik je niet alleen als je er dichtbij komt, want de stinkzwammen kunnen de geur tot in een straal van meer dan tien meter verspreiden. Verder zijn stinkzwammen goed te herkennen aan hun vorm. Deze paddenstoel heet officieel Phallus impudicus, wat zoiets betekent als ‘onbeschofte penis’. En dat is te zien. De vorm lijkt met de dunne, rechte stam en een bolvormige kop namelijk heel erg het mannelijke geslachtsdeel dat rechtop staat. 

Stinkzwammen bestrijden 

Stinkzwammen in de tuin zijn geen pretje, en daarom kun je ze zelf bestrijden. Als ze zich al in je tuin hebben genesteld kun je ze het beste volledig uitgraven en in een afgesloten zak weggooien. Zorg dat je ze volledig bij de wortels uitgraaft met de eivormige onderkant erbij. Graaf ook de witte, ronde, eivormige stukken paddenstoel die zich in de buurt bevinden uit. Hier groeien namelijk nieuwe stinkzwammen uit. 

Helaas ben je daarmee nog niet klaar, want de kans is groot dat er zich nog meer zwammen in het ondergrondse netwerk in je tuin bevinden. Je kunt daarom het beste een groot stuk van het gebied waar je de paddenstoelen hebt gevonden uitgraven en dit met verse grond vervangen. Zo maak je de kans een stuk kleiner dat je binnenkort opnieuw te maken hebt met een ondragelijke lucht in de tuin. Doe dit minimaal in een straal van 15 centimeter om de plek waar je de stinkzwammen hebt weggehaald. Verder groeien de paddenstoelen graag op vochtige grond, maar voorkomen dat de aarde nat wordt is in de herfst natuurlijk onbegonnen werk.

Lees ook: Paddenstoelen in het wild plukken? Dit is de enige veilige manier

Schimmeldodende middelen 

Om stinkzwammen echt zo goed mogelijk te bestrijden kun je de plek daarna nog besproeien met een milieuvriendelijk, niet-giftig schimmeldodend middel. Zo pak je de eventuele achtergebleven sporen in de grond ook aan. 

Kalk strooien 

Heb je nog steeds last van nieuwe stinkzwammen? Dan kun je ook een beetje kalk over de paddenstoelen en de aarde eromheen strooien. Dit is een bijtende stof en maakt de aarde ongeschikt voor de paddenstoelen. Deze stoffen kunnen ook de andere planten in je tuin beschadigen, dus wees hier voorzichtig mee. 

Stinkzwammen blijven terugkomen 

Stinkzwammen kunnen behoorlijk lastig te bestrijden zijn. Hoewel de paddenstoelen behoorlijk stinken, zijn ze niet giftig en kunnen ze geen kwaad. Je kunt er dus ook voor kiezen om ze gewoon met rust te laten. Sterker nog in sommige culturen wordt de stinkzwam zelfs gegeten en als afrodisiacum beschouwd. Wees hier wel heel voorzichtig mee, want naarmate de stinkzwam ouder wordt, kan de paddenstoel giftig worden om te eten. Voor de veiligheid kun je ze dus maar beter meteen afgesloten in een zak weggooien. Daarnaast is de lustopwekkende werking nooit aangetoond, maar zou dit waarschijnlijk vooral zijn bedacht vanwege de vorm. 

Bron | Huishoudplaza, Buitengewoon Bjorn, WikiHow
Beeld | Getty Images, Pinterest

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant