Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zelf stekken? Het is veel gemakkelijker dan je denkt!

plantje-stekken-zo-makkelijk-is-het.jpg

Wil je ook graag een huis vol groen zonder er handenvol geld aan uit te geven? Creëer je eigen oerwoud door zelf planten te stekken. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje geduld, potgrond en lege potten. En natuurlijk een plantje om te stekken. In no time kweek je met dat stekje een aanwinst voor je interieur. 

Zo begin je met stekken

– Planten stekken kan het hele jaar.

– Makkelijk te stekken soorten om je woonkamer een metamorfose mee te geven zijn: fuchsia, begonia, sanseveria, bromelia, Kaaps viooltje, gloxinia, Peperomia caperata en de Pilea Peperomioides (ofwel de pannenkoekplant).

– Gebruik een schoon en scherp mes bij het afsnijden.

– Snijd van de plant wat stengels af, liefst met blad. Van planten met grote bladeren kun je ook alleen het blad afsnijden en dit stekken. Zoek per plantensoort op hoe het precies zit met de snijplek en bladnerf.

– Zet de stengels of bladeren in water. Na een paar dagen groeien er wortels aan. Zijn er voldoende wortels, plant het stekje dan over in een kleine pot met speciale stek-aarde.

– Zet de plant na verloop van tijd in een grotere pot.

En dan nu: uitdelen maar! Inmiddels is het een ware trend om online stekjes te ruilen. Op Facebook vind je veel actieve ruilgroepen zoals: Planten- en Stekjesruil, Plantenasiel en Het groene weeshuis. Hier worden geregeld stekjes aangeboden en gevraagd.

Tip: op zoek naar een leuk cadeau-idee, geef een stekje uit eigen huis of tuin!

Wist je dat…

… planten veel meer doen dan alleen sfeer geven aan je interieur? Ze verbeteren de luchtkwaliteit in huis door koolstofdioxide om te zetten in zuurstof en ze zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Ook dempen ze geluid en is bewezen dat ze een ontspannende werking hebben, net als kunstplanten en/of een natuurfoto trouwens.

Groen SpecialMeer groeninspiratie?

De nieuwe Groen-special van Margriet is uit! Bestel ‘m nu via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer lezen?

Superhandig trucje voor het wisselen van de vuilniszak
Plantjes kweken: nu vast zaaien, straks je eigen moestuin
Wasgoed grauw? Zo krijg je het weer wit

Bekijk ook

Creatief met groen: echt heel origineel, deze bloempotjes gemaakt van plastic afval.

Ook interessant