Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Leuk stappenplan: zo maak je zelf een mooie plantfles

groenlab.jpg

Een plantfles is niet alleen erg mooi op de schouw of op tafel, maar het is ook nog eens een superoplossing als je groen in huis wilt, maar liever hebt dat de planten een beetje voor zichzelf zorgen. Met de juiste zelfgemaakte gereedschappen en heel veel geduld maak je in een middag een fles vol planten.

Leuk om zelf te maken: planten in een fles

Eigenlijk kun je zo’n mini-ecosysteem of planten-microklimaat overal in maken. Grote flessen, kleine flessen, vazen en potten: als je ze maar goed kunt afsluiten en als ze een niet al te kleine opening hebben. Alles moet namelijk door de hals naar binnen. Styliste Judith Baehner maakte voor het boek Het plantenlab planten in een fles. Ze maakte een kleine fles, die na twee jaar zonder water te geven en helemaal afgesloten te zijn, het nog steeds heel goed deed en steeds mooier werd. Zo doe je dat:

Dit heb je nodig:
1 fles met een dop of kurk
stenen of kiezels
handje houtskool
potgrond voor kamerplanten
kleine plantjes die nog flink kunnen doorgroeien (zie hieronder welke soorten je kunt gebruiken)
stukken mos of mooie steentjes voor op de potgrond

Hier maak je gereedschap mee:
bamboestokjes van ongeveer 40 cm
houten lepels en een vork
stukjes schuurspons
kruk uit een wijnfles
stevig tape
een lege petfles waarvan de de dop met een stukje hals als trechter gebruikt
A4-papier

Zo maak je het:

Maak de fles heel goed schoon met een sopje van heet water en een beetje groene zeep. Gebruik om de binnenkant goed schoon te schrobben, een stukje schuurspons dat je met een elastiekje aan een bamboestokje vastmaakt. Voor flessen met een flinke bocht maak je een extra spons aan een bamboestokje dat je knakt. Spoel de fles goed schoon en laat hem goed drogen.

Leg de fles op z’n kant en doe de stenen in de fles. Deze eerste laag maak je voor de afwatering, zodat de potgrond en de wortels niet constant in het water blijven staan. Zet de fles overeind en maak een tweede laag met houtskool dat je een beetje kneust zodat de stukken niet zo groot zijn. Verdeel de houtskool regelmatig over de laag stenen met een vorkje dat je aan een bamboestokje vastmaakt met tape. Houtskool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen. Om de houtskool en de potgrond netjes in de fles te krijgen, maak je van de bovenkant van de petfles en een opgerold A4-tje een lange trechter tot ver in de fles. Breng een laag potgrond aan op de houtskoollaag. Maak een laag van ongeveer 8 cm, zodat je plantjes er straks goed in kunnen.

Nu komt het geduldwerkje: de plantjes gaan door de hals naar beneden in de fles. Maak de lepels vast aan de bamboestokjes. Graaf een gat in de grond waar je eerste plantje moet komen. Neem het plantje voorzichtig uit het potje en schud en woel zo veel mogelijk grond van de wortels. Doe dat voorzichtig zodat de wortels niet beschadigen. Neem het plantje tussen twee lepels in en laat het voorzichtig door de hals in het gat zakken .Schep de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan met de kurk aan een bamboestokje. Dit doe je met alle plantjes. Meestal is drie genoeg. Leg daarna het mos of de steentjes op de potgrond.

Giet regenwater in de fles en laat de fles een weekje zonder kurk staan. Zet de fles op de plaats waar je hem gaat zetten. Kies een lichte plek maar niet in de volle zon. Kijk elke dag even hoe de grond eruitziet. Deze mag niet te nat of te droog zijn. Doe na een week de kurk op de fles. Soms, als het echt heel warm is en er veel condens in de fles komt, kun je de fles even luchten.

Planten voor in je fles:

Deze planten doen het goed in een fles: Fittonia, varentjes bijvoorbeeld zinkvaren (Phlebodium) of venushaar (Adiantum), kleine Calathea, graslelie (Chlorophytum), fluweelplant (Gynura), lepelplant (Spathiphyllum), bladbegonia (Begonia rex) en vleesetende plantjes zoals Dionaea muscipula.

Wil je samen een mini-ecosysteem in een fles maken? Judith geeft ook allerlei leuke workshops, zoals: ‘Maak je eigen terrarium’. Kijk op haar site Het Groenlab voor meer leuke ideeën met groen!

Meer over groen:

8x zo zorg je dat die kamerplant wél blijft leven

De beste tips om hortensia’s te verzorgen

Hangende bloemen? Gebruik een rietje!

Op vakantie? Zo krijgen je planten genoeg water!

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant