Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wordt een spons écht schoon als je ‘m in de magnetron stopt?

wordt-een-spons-echt-schoon-als-je-m-in-de-magnetron-stopt.jpg

Veel mensen stoppen hun spons in de magnetron omdat de warmte alle bacteriën zou doden. Maar klopt dit wel? Wordt een spons écht schoon als je ‘m in de magnetron stopt?

Wij leggen je hier uit hoe dit precies zit.

Vieze spons

Eén ding is zeker: sponzen zijn een grote bron van bacteriën. Onderzoek laat zelfs zien dat de bacteriedichtheid van sponzen net zo hoog is als de bacteriedichtheid van poep. Als je je bedenkt dat een spons juist gebruikt wordt om oppervlakten schoon te krijgen, dan is dit natuurlijk niet echt nieuws om blij van te worden. Er lijkt echter een oplossing te zijn voor vieze sponzen: veel mensen doen hun spons namelijk in de magnetron om zo alle bacteriën te doden. Maar werkt dat echt?

Werkt het wel of niet?

De Duitse Furtwangen University, de Wageningen University & Research en de Justus Liebig University zochten onlangs uit of dit wel echt klopt. Onderzoekers stopten een aantal vochtige sponzen een minuut in de magnetron. Na afloop bleek dat de magnetron inderdaad een effectieve bacteriedoder was: nagenoeg alle bacteriën hadden de magnetron namelijk niet overleefd. Toch is het volgens de onderzoekers geen goed idee om je spons in de magnetron te doen. De bacteriën die het namelijk wél overleefden, bleken zich in razendsnel tempo voort te planten. Daarnaast zou deze methode minder effectief zijn als je het vaker doet. Volgens de onderzoekers worden de bacteriën op een bepaald moment namelijk resistent.

Spons regelmatig vervangen

Om ervoor te zorgen dat je niet schoonmaakt met een spons vol bacteriën, is het volgens de onderzoekers het best om je spons gewoon regelmatig te vervangen. Zo weet je zeker dat de spons die je gebruikt echt schoon is.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Radar
Beeld | iStock

Ook interessant