Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze tuinklus kun je het beste dit weekend doen

waarom-je-je-tuin-het-beste-dit-weekend-al-kunt-snoeien.jpg

Hoewel het de afgelopen dagen erg regenachtig was, hebben we over de temperaturen niks te klagen gehad. De thermometer bleef steken rond de 10 graden, wat voor februari natuurlijk erg hoog is. Die hoge temperaturen zijn echter niet zonder gevolgen.

Volgens tuingoeroe Romke van der Kaa betekent ’t wel dat we nú onze tuin moeten gaan snoeien. In het AD legt Van der Kaa uit waarom het zo belangrijk is om je fruitbomen dit weekend al te gaan snoeien.

Pas op voor ‘bloedende’ bomen

Het warme weer zorgt er namelijk voor dat de sapstroom van bomen eerder op gang komt, wat zorgt voor een ‘bloedende’ boom. “Als je te laat begint met snoeien, gaan bomen ‘bloeden’. Dan komt er sap uit de wonden. Mensen schrikken altijd als ik dat zeg: ‘bloeden’, want dan denken ze dat de boom doodbloedt. Zo erg is het nou ook weer niet. Maar gunstig is anders. De wonden kunnen gaan schimmelen en het verzwakt je boom”, aldus Van der Kaa.

Lees ook: De lente begint wel érg vroeg dit jaar

Uit de klauwen gewassen boom

Daarnaast kunnen bomen erg groot zijn, wat vooral ligt aan het warme weer van de afgelopen dagen. “Mensen onderschatten vaak hoe enorm een boom wel niet kan worden”, zo legt van der Kaa uit. “Op het moment dat de postbode er niet meer langs kan, is dat wel een hint. Snoei je boom dus vanuit praktisch oogpunt, maar ook vanuit cosmetische optiek. En met het oog op nut, want een bloedende boom gaat ten koste van je oogst.”

Ook de diertjes niet vergeten…

En als je dan toch bezig bent, moet je ook de dieren niet vergeten. “Als je nog een mezenkastje wilt ophangen, dan moet je daarmee opschieten. Ik zie de mezen nu al in- en uitvliegen. Die beginnen ieder jaar vroeger met broeden, vanwege het warme weer”, aldus Van der Kaa.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant