Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Snoeien in februari: deze struiken en bomen verdienen bijna een knipbeurt

snoeien-in-februari-deze-bomen-verdienen-een-knipbeurt.jpg

Je staat misschien niet te springen om nu al in de tuin aan de slag te gaan, maar haal toch die dikke winterjas en de snoeischaar maar tevoorschijn als je deze zomer van een bloeiende kleurrijke tuin wil genieten. Door de volgende struiken en bomen al in februari te snoeien beleef je er de rest van het jaar meer plezier van. 

Beginnen je groene vingers al te jeuken? 

Fruitbomen snoeien in februari

Heb je fruitbomen in de tuin staan? Steek dan je handen maar vast uit de mouwen als je in de zomer appels of peren wil plukken. Deze bomen doen het namelijk het beste als je ze in de februari al snoeit. Hierdoor krijgt het hart van de kroon voldoende licht, waardoor de fruitboom in het voorjaar en in de zomer beter kan groeien. En daar pluk je in de zomer dus letterlijk de vruchten van. Let wel op: als het vriest, kun je het snoeien beter naar een later moment in februari uitstellen. 

Heesters 

Ben je niet tevreden over de vorm van je heesters of staat de struik er wel heel treurig bij? Dan is februari het perfecte moment om flink terug te snoeien. Hierdoor knapt de struik enorm op en zorg je dat ‘ie in de zomer perfect in bloei komt te staan. Door ‘m in de winter al te snoeien zorg je namelijk dat er meer licht en lucht in het binnenste stuk van de heester komt, waardoor ‘ie beter groeit. Wacht dus niet te lang met snoeien. 

Lees ook: 6 gezondheidsvoordelen van tuinieren

Clematis

Heb je zomerbloeiende clematissen? Dan mag je in februari ook gaan snoeien om mooie bloemen te krijgen. Heb je clematissen die al in het voorjaar bloeien? Laat dan het snoeiwerk achterwege. In dat geval zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd, waardoor je het bloeien met snoeien juist tegenwerkt. 

Coniferen 

Als laatste mag je ook coniferen in februari al snoeien. Let goed op dat je deze niet te diep terugsnoeit tot kaal hout. Dit kan alleen bij de Taxus. Je kunt coniferen het beste ‘scheren’. Hierbij maak je scherende bewegingen waarbij je alleen de jonge scheuten van de coniferen terugsnoeit. Daarnaast is het belangrijk dat je de jonge scheuten niet meer dan 10 centimeter terugsnoeit, anders kun je de plant beschadigen. Beginnen je groene vingers in februari nog niet te jeuken? Dan kun je het snoeien van de coniferen ook nog even uitstellen. Zorg dan in ieder geval dat je het vóór de langste dag van het jaar doet. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | RTL Nieuws, Coniferen Bestellen
Beeld | Getty Images

Ook interessant