Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Met dít trucje houd je extra ruimte over in je kledingkast

shirts-opbergen.jpg

Hoewel het weer nogal wisselvallig is, is het voorjaar al begonnen. Dit betekent dat het tijd is om je zomergarderobe naar voren te halen en weer eens kritisch door je kast heen te lopen. Wist je dat je veel ruimte in je kledingkast kunt besparen door je shirts op de juiste manier op te bergen?

 Opruim- en organizing expert Roshnie Changoer (34) deelt drie slimme manieren waarmee je shirts opbergen een eitje wordt.

1. Shirts aan een roede

Heb je ruimte om je shirts op te hangen? Super. Ik adviseer altijd om binnen een categorie op kleur te hangen. Dus eerst hang je je shirts met korte mouwen op kleur en daarna je shirts met lange mouwen op kleur. Zo kun je snel een shirt vinden in de kleur die jij zoekt, of dit nou met korte mouwen of lange mouwen is.

Bij het ophangen adviseer ik ook altijd om dezelfde hangers te gebruiken. Mijn all-time favorite is de fluwelen zwarte hanger. Deze zijn fijn, omdat ze zo dun zijn en daarom een stuk minder ruimte innemen dan ‘gewone’ hangers. Daarnaast geven dezelfde type hangers veel meer rust in je kast, dan wanneer je verschillende soorten hangers in de kast hebt hangen.

2. Shirts in een lade

Shirts in een lade vind ik ook heel fijn, tenzij je ze verkeerd opbergt. Wat je hierbij namelijk niet moet doen, is stapels maken in een lade. Hierdoor heb je geen overzicht, vergeet je wat er onderop de stapel ligt én moet je de hele stapel steeds overhoop halen. Wat ik je adviseer is om de vouwtechniek van Marie Kondo toe te passen, file folding. Hierbij vouw je een shirt in twee of drie delen, waardoor het rechtop blijft staan als een pakketje. De dikte van de stof bepaalt of het nodig is om het shirt in twee of drie delen op te vouwen. Vervolgens plaats je je shirt staand in de lade. Bekijk deze video en leer deze vouwtechniek.

Om vervolgens meer structuur aan je lade te geven kun je categorieën maken. Hiervoor gebruik ik vaak een ladeverdeler. Deze rek je uit en klem je vervolgens vast. Hiermee creëer je vakken in een lade, waarmee je je lade goed kunt indelen met categorieën, zoals long sleeve shirts, t-shirts, tops, sport shirts, enzovoorts. Een alternatief zijn de SKUBB bakjes van IKEA. Deze kun je in een lade plaatsen en gebruiken om verschillende categorieën in op te bergen.

Lees ook:
Door déze 5 fouten lijkt je kledingkast altijd rommelig

3. Shirts op een plank

De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de ‘normale’ wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia. Hiermee maak ik strakke stapels en het kost mij weinig tijd om dat resultaat te bereiken. Deze vouwplank heeft tevens een handig haakje waarmee je het aan een roede hangt. Tevens kun je op een plank ook file folden. Dit doe je door bijvoorbeeld een mandje of de SKUBB bakjes te gebruiken. Vervolgens kun je de shirts file folden, zoals uitgelegd bij tip twee.

Over Roshnie

Roshnie Changoer (34) woont in Utrecht en is met haar bedrijf ORGANIZING GOALS dé professional organizer van Nederland. Ze heeft een passie voor opruimen & organizen, maar wil vooral andere mensen blij maken met een georganiseerd huis. Volg Roshnie op Instagram voor opruimtips en inspiratie!

Beeld | Getty Images (header), ORGANIZING GOALS (in artikel)

Ook interessant