Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Door déze tien schoonmaakfouten wordt je huis alleen maar viezer

schoonmaakfouten.jpg

Het is natuurlijk erg belangrijk om je huis regelmatig schoon te maken. Maar wist je dat we ons allemaal wel eens schuldig maken aan schoonmaakfouten? Hierdoor wordt je huis juist viezer in plaats van schoner.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus voorkom dat jij in het vervolg de volgende tien schoonmaakfouten maakt.

1. Van beneden naar boven schoonmaken

Veel mensen beginnen met stofzuigen, vegen en dweilen en gaan daarna het meubilair schoonmaken. Deze volgorde is niet de juiste manier. Als je het meubilair na het stofzuigen schoonmaakt, zullen er kruimels en stof op de grond vallen, waardoor je de vloer opnieuw moet schoonmaken. Maak daarom je huis van boven naar beneden schoon. Begin met de ramen, dan de tafels en vensterbanken, vervolgens de stoelen en banken, bijzettafels en salontafels en eindig met de vloer.

2. Een plumeau gebruiken

Een plumeau gebruiken is één van de meest voorkomende schoonmaakfouten. In plaats van dat de plumeau stof opvangt en vasthoudt, wordt het stof juist verspreid of weggeduwd. Het is beter om een microvezeldoek of keukenpapier met allesreiniger te gebruiken.

3. Dezelfde doek gebruiken voor het hele huis

Als je dezelfde doek op meerdere plekken in het huis gebruikt, verspreid je het vuil van de ene naar de andere plek. Zo verspreid je de viezigheid van de keuken misschien wel naar de gootsteen van de badkamer. Je kunt dit voorkomen door een aparte microvezeldoek te gebruiken voor elk deel van het huis. Deze gooi je na het schoonmaken gewoon in de was. Ook kun je keukenpapier gebruiken met een allesreiniger spray, om deze vervolgens weg te gooien.

Lees ook
Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

4. Je stofzuigerzak niet vervangen

Als de filter in de stofzuiger al een tijd niet meer is vervangen, kan de stofzuiger minder vuil en stof opnemen. Door de verminderde zuigkracht wordt het vuil teruggeblazen in de lucht. Vervang of leeg de zakken in de stofzuiger daarom gelijk als ze vol zijn. Veeg daarna de stofzuigerslang en de opening af met een vochtige microvezeldoek of vochtig keukenpapier.

5. Knoflookpers in de vaatwasser

Je kunt niet al het keukengereedschap in de vaatwasser zetten. Neem nou een knoflookpers: deze heeft kleine hoekjes en gaatjes die de vaatwasser niet altijd kan schoonmaken. Zeker als er voedsel achterblijft kan het beschimmelen en de volgende keer in het voedsel terechtkomen. Stop daarom de knoflookpers niet in de vaatwasser maar was deze af met warm water.

6. Toiletborstel na toilet schoonmaken gelijk in de houder plaatsen

Als je een toiletborstel, na het reinigen van het toilet, direct weer in de houder plaatst, komt het vocht en de bacteriën vast te zitten in de houder van de borstel. De volgende keer als je de toiletborstel weer gebruikt, verspreid je deze bacteriën in het toilet. Laat de toiletborstel daarom na het schrobben volledig drogen, voordat je deze terugplaatst in de houder.

Lees ook
Aha: zó vaak moet je de wc dus eigenlijk schoonmaken (en zo doe je dat het beste)

7. Elke ochtend je bed opmaken

Door direct nadat je bent opgestaan je bed op te maken, sluit je bacteriën en huisstofmijt in. Hierdoor kunnen ze in deze broeierige ruimte zichzelf vermenigvuldigen. Laat je dekbed een paar uur opengeslagen liggen en zet het raam een paar uurtjes open. Hierdoor lucht niet alleen je kamer, maar ook je bed goed door. Dat houdt het langer fris. 

8. Reiniger rechtstreeks op het oppervlak spuiten

Als je een reiniger rechtstreeks op tafel, het aanrecht of glas spuit kan het leiden tot vette oppervlakken en streperige ramen. Ook kan het er juist voor zorgen dat vuil en stof er aan blijven kleven in plaats van op het microvezeldoekje. Sproei daarom reiniger op een microvezeldoek of keukenpapier en veeg daar de oppervlakken mee af.

9. Een snijplank afwassen met afwasmiddel

Voedselresten op een snijplank kun je beter niet afwassen met afwasmiddel. De sneden in een houten of plastic snijplank zijn zo diep, dat hier bacteriën inzitten die niet te verwijderen zijn met afwasmiddel. Plaats een snijplank niet in de vaatwasser, maar maak een badje van twee eetlepels bleek en een kan heet water. Laat even weken en spoel daarna grondig af.

10. De gootsteen overslaan

De gootsteen is een bron van bacteriën, omdat het een vochtige omgeving is waar voedsel vaak vast blijft zitten. Dit probleem wordt verergerd als de afvoer verstopt is en hier alle voedselresten blijven hangen. Je kunt daarom de gootsteen het best reinigen door ’m vol te laten lopen met water en er wat bleek bij te gooien. Laat dit een paar minuten intrekken en schrob hierna de zijkanten goed schoon met een sponsje of borstel.

Deze eenvoudige schoonmaakfouten zijn makkelijk te onthouden en kun je in het vervolg voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Taste of Home
Beeld | iStock

Ook interessant