Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Handen uit de mouwen: zo kun je rozen het beste snoeien in het najaar

rozen-snoeien-in-het-najaar-zo-doe-je-dat.jpg

Je staat waarschijnlijk in de herfst niet te springen om eens even lekker te tuinieren. Toch doe je er sommige planten wel een groot plezier mee. Zo ook rozen; door deze in het najaar te snoeien heb je er straks in het voorjaar en de zomer weer een stuk meer profijt van. Zo pak je het aan. 

Rozen kunnen jarenlang meegaan, maar daarvoor moet je ze ook in het najaar blijven verzorgen. 

Rozen snoeien in het najaar

Het najaar is het perfecte moment om je rozen te snoeien. Dat komt omdat je ze hiermee winterklaar maakt. Door je rozen eerst nog even te snoeien kan de struik in de winter minder snel bevriezen, maak je ‘m minder gevoelig voor wind én voorkom je dat je rozen in het voorjaar beginnen te rotten. En gelukkig is dat snoeien geen ingewikkeld klusje, je hoeft de takken van de rozen namelijk niet op een bepaalde manier te knippen.

Je kunt de rozen helemaal terugsnoeien tot kniehoogte. Zorg daarbij dat je de dunne takken wegsnoeit. Hoe korter de rozen, hoe steviger ze in de grond blijven staan bij storm en hoe minder dunne takken, hoe kleiner de kans dat deze invriezen en vervolgens tijdens het ontdooien beginnen te rotten. 

Nieuwe aarde 

Je kunt je rozen nog een beetje extra winterklaar maken door een portie nieuwe aarde toe te voegen. Dat wordt ook wel aanaarden genoemd. Bedek hiervoor de onderste 15 centimeter van de stelen van je rozenplant met een nieuwe laag aarde. Hierdoor kunnen de stelen minder snel bevriezen.

Lees ook: 8 belangrijke tips om je tuin herfstklaar te maken

Rozen snoeien in het voorjaar of na de bloei

Er zijn ook nog twee andere momenten waarop je rozen moet snoeien. Allereerst in het voorjaar, als de strengste nachtvorst voorbij is. Dit is meestal tegen het einde van maart. Hierbij kun je de tak het beste net boven een nog niet uitgelopen bladknop afknippen. Hou de weersvoorspellingen wel goed in de gaten, want snoei je voordat de nachtvorst voorbij is, dan kun je je rozenplant beschadigen en kunnen er ziektes zoals meeldauw opkomen. Naast snoeien in het voor- en najaar is er nog een ander moment om met de schaar aan de slag te gaan: na de bloei. Dat gebeurt altijd in de zomer. Om te zorgen dat je rozen nieuwe bloemen blijven vormen is het belangrijk om uitgebloeide rozen te verwijderen. Anders vormen er namelijk topscheurtjes en bottels.

Bron | RTL Nieuws, Tuinweb
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Ook interessant