Wonen & Tuinieren

Bijna Valentijn: zo houd je je bos rozen langer mooi

woman-making-a-bouquet-of-red-roses-picture-id1088775178.jpg

Het is weer bijna Valentijnsdag. Of je nou groots uitpakt, een al dan niet geheime aanbidder hebt, of er eigenlijk niet zo’n waarde aanhecht: een bosje rode rozen is natuurlijk altijd goed. 

Maar dan is het wel zo leuk als ze niet na twee dagen alweer de vuilnisbak in kunnen. Met deze tips houd jij je bos rozen zo lang mogelijk goed. 

Vaas

Een veelvoorkomend probleem bij rozen is dat de kopjes snel gaan hangen. Hoe je dit voorkomt? Dat heeft alles te maken met de manier waarop je de bloemen in de vaas zet. Allereerst is het belangrijk dat je vaas goed schoon is. Je kunt deze het makkelijkst even door de vaatwasser halen. Rozen blijven het langst mooi als je de vaas vult met koud kraanwater en een klein beetje rozenvoeding. Het beste is om het water na een paar dagen weer te verversen, om de groei van bacteriën in het water tegen te gaan. 

Snijden

Ook door de juiste snijtechniek haal jij meer uit je bosje bloemen. Een tang is natuurlijk erg makkelijk om de stengels mee af te snijden, maar daarmee knijp je ook de vaatbundels van de rozen dicht. Hierdoor kunnen de rozen geen water opnemen. Gebruik daarom liever een scherp mesje. Snij daarmee ongeveer vijf centimeter schuin af. Daarmee verwijder je de meeste viezigheid en bacteriën. 

Water

Zodra je de roos hebt gesneden is het belangrijk de bloem meteen in het water te zetten. Heb je een romantisch Valentijnsdiner gepland? Dan is de kans groot dat je rozen helaas sneller slap gaan hangen. Maar niet getreurd, je hoeft dat etentje niet per se over te slaan want de rozen zijn nog te redden. Hiervoor rol je ze strak op in papier en moet je ze een nachtje in koud water en het liefst op een koude plek in huis zetten.  

De juiste plek

Het is misschien heel leuk om te pronken met je liefdesboeket en ze bijvoorbeeld voor het raam te zetten. Helaas is dit niet de beste plek voor rozen, je kunt de vaas beter op een koele plek neerzetten. Dus niet in de zon en liever ook niet op de tocht. Pas ook op dat je de rozen niet naast de fruitschaal neerzet, net als tulpen, worden ook rozen er helaas niet mooier op als je ze naast fruit neerzet. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Eigen Huis en tuin, Resource
Beeld| iStock

Ook interessant