Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom koelkasten vroeger gevaarlijk waren

retro-refrigerator.jpg

Veel producten die op de markt komen worden verbeterd en aangepast waar nodig. Zo ook de koelkast.

Toen koelkasten net op de markt kwamen in Amerika hadden ze geen magneetrubber zoals we tegenwoordig kennen. Het magneetrubber zorgt er namelijk voor dat de koelkast dicht wordt gehouden. Vroeger, in de jaren ’50, hadden koelkasten een vergrendelingssysteem die alleen van buiten ontgrendelt kon worden. Een soort deurklink waardoor de koelkast goed vacuüm trok. Zo kon de koude lucht niet ontsnappen. Wat men zich toen nog niet realiseerde is dat dit gevaren met zich meebracht.

Tragisch

Wat niemand toentertijd had kunnen voorzien is dat spelende kinderen de koelkast zagen als een uitstekende verstop plek. De deur van de koelkast kon in het slot vallen waardoor de kinderen werden opgesloten. Het was geen uitzondering dat kinderen, wegens gebrek aan lucht, overleden in de koelkast. Omdat de koelkasten goed vacuüm werden getrokken was geluid van een kind die gevangen zat niet te horen. Bovendien waren veel mensen zich in eerste instantie niet bewust van het feit dat kinderen hierdoor gevaar liepen. Als een kind zoek was, leek het logischer op andere plekken te zoeken.

Regelgeving

Langzaamaan werd het gevaar van koelkasten bekend. De eerste oplossing was mensen te vertellen geen oude koelkasten achter te laten of om de deuren hiervan te verwijderen. Het kwam wel eens voor dat groepen mensen op zoek gingen naar achtergelaten koelkasten om hier de deuren van kapot te maken. Dit hielp echter niet veel, er stierven nog steeds kinderen door het verstoppen in koelkasten. Uiteindelijk werd de manier waarop koelkasten sluiten aangepast om dit soort tragische ongelukken te voorkomen. Tegenwoordig sluiten de meeste koelkasten met een magneetrubber, waardoor deze wel vacuüm sluit, maar tegelijkertijd ook van binnenuit open kan worden gemaakt.

Zie ook:

 

Dit wil je misschien ook lezen:

Is je koelkast wel koud genoeg?

Kaas serveren? Eerst een half uurtje uit de koelkast

Bewaar je eieren in de koelkast of niet?

Ook interessant