Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is waarom vetplanten soms zo raar groeien

young-woman-passionate-houseplants-care-giver-repotting-plants.jpg

Vetplanten: ze maken je kamer huiselijker en zijn gemakkelijk te verzorgen. Althans, als je weet wat ze nodig hebben. De meeste vetplanten hebben genoeg aan weinig water en licht. Maar wanneer een plant niet goed verzorgd wordt, kan het zo zijn dat de plant gek gaat groeien. Heb jij ook weleens gemerkt dat je plant ineens de hoogte in schiet of rare uitstekende stengels heeft?

We leggen je uit hoe dat komt.

Weinig water

Vetplanten groeien normaal gesproken heel langzaam en hebben maar weinig water nodig. De meeste vetplantjes die doodgaan, kregen te veel water. Dat is ook niet zo gek, want er is veel verschillende informatie te vinden over hoe frequent je planten water nodig hebben. Waar de ene site zegt dat een keer in de week prima is, zegt een andere dat een keer in de maand genoeg is. Het best is om in de zomer een keer in de twee weken aan te houden en in de winter één keer in de maand. Kijk wel altijd of de grond van je vetplant droog is. Check ook onderin de pot of daar nog water in zit. Als de grond helemaal droog is, kun je best een flinke scheut water geven. Als de grond nog vochtig is, kun je dit beter vermijden. Zorg ervoor dat er nooit water achterblijft onderin de pot. Dit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten.  

Lees ook
Waarom je deze 5 planten vandaag nog in huis wilt halen

Genoeg licht

Een van de redenen dat veel mensen vetplanten binnen hebben staan, is omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Alleen moet je er wel goed op letten dat de plant genoeg licht krijgt. Zo niet, dan krijgt de plant de neiging gek te gaan groeien. Bij gebrek aan licht, strekken de stengels zich wanhopig uit naar hun lichtbron. Dit heet etioleren. Meestal is dit richting het raam. Ook krijgen ze de neiging de lucht in te schieten. Hierdoor kan het zijn dat je plant zijn oorspronkelijke vorm verliest.

Lees ook
Hebben: dit vetplantje is razend populair op internet

Beste plek

Het beste plekje om een vetplant neer te zetten, is in de buurt van een zwakkere lichtbron. In de natuur zijn vetplanten meestal te vinden in de buurt van een boom, waar ze schaduw kunnen vangen zodat ze niet direct in de zon staan. Als het om een binnenplant gaat, is een kamer met veel zonlicht geschikt zolang je hem maar niet direct in het zonlicht zet. Bij een buitenplant is het handig om ze zo te plaatsen dat ze tussen 13.00 en 16.00 uur in de schaduw staan van een muur of een grotere plant. Wanneer een plant raar groeit, staat dat niet alleen minder mooi, het is ook ongezond voor de plant en hij zal eerder dood gaan.

En anders… stekken

Is jouw plantje verkleurd of de hoogte in gegroeid? Dan kan dit helaas niet meer goed komen. Wel is het mogelijk jouw plantje nieuw leven in de blazen door hem te stekken. En ach, wat gekker uitziende planten kunnen ook charmant zijn.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | RTL Nieuws, Tuinenenbalkom.nl
Beeld | iStock

Ook interessant