Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Bah: op deze manier belanden poepbacteriën ongemerkt op je aanrecht

poepbacterien-keuken.jpg

Dat er zich poepbacteriën in je toilet en badkamer bevinden, is geen verrassing. Toch is er nog een andere (onverwachte) plek in huis waar opvallend vaak poepbacteriën worden aangetroffen. En dat is best even schrikken…

De Amerikaanse Public Health and Safety Organization trof in maar liefst vier op de vijf huizen darmbacteriën aan op het aanrecht. Nu is de grote vraag natuurlijk: hoe zijn die bacteriën daar terechtgekomen?

Poepbacteriën op het aanrecht

Volgens Frans van Knapen, hoogleraar levensmiddelenhygiëne en veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht, zijn daar meerdere antwoorden op te geven. Het begint al met het wassen van onze handen, iets wat we volgens hem vaak verkeerd doen. “Er komt altijd vuil op de handdoek terecht. Dus zelfs al weet de volgende persoon wel hoe het moet, dan krijgt hij alsnog allerlei bacteriën aan zijn handen tijdens het afdrogen.”

Katten en honden

En dan is er nog een grote boosdoener, in de vorm van een kattenbak. Bij veel mensen staat deze namelijk in de keuken. “Dat beest komt binnen, doet zijn ding en komt daarna op het aanrecht kijken of er wat te jatten valt”, aldus Van Knapen. Mocht je een hond hebben, dan kom je er niet veel beter vanaf. “Ook een hond die net is uitgelaten zet zijn voorpoten op het aanrecht om te kijken of er nog iets lekkers ligt.”

‘Stront op het aanrecht’

Ook boodschappentassen blijken niet helemaal schoon te zijn. “Die heeft in de winkel op de grond gestaan en achter in de auto, ik heb hem op de grond gezet bij het uitpakken en waar zet ik hem neer als ik thuiskom? Op het aanrecht. Dan hoef je je niet af te vragen hoe er stront op het aanrecht komt. We zijn een stel smeerpijpen.”

Vies vlees

En dan kunnen poepbacteriën ook nog eens via vlees op het aanrecht terechtkomen. “Want hoewel de medewerkers van slachthuizen hun best doen om de ingewanden van de dieren intact te laten zodat er niets uitlekt, zitten er toch ook vaak sporen van darminhoud op onze lapjes vlees. Het vlees leggen we op een snijplank, er gaat een mes doorheen, er druipt wat vocht op het aanrecht waarna we er met onze vingers aan zitten. Vervolgens raken we het gasfornuis, de deur van de koelkast en de knop van de kraan aam”, aldus van Knapen. Kortom: een wekelijkse (extra) grondige schoonmaakbeurt in je keuken is geen overbodige luxe…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant