Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze 7 plekken vergeten we vaak tijdens de grote schoonmaak

grote-schoonmaak.jpg

De sneeuw en winterse temperaturen zullen we langzaam achter ons laten. Tijd om ons klaar te maken voor het voorjaar. En met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht, hebben we genoeg tijd voor de grote schoonmaak, zodat je huis net zo fris aanvoelt als de lente.

Stofzuigen, de badkamer schoonmaken en af en toe een stofdoek over de kasten trekken doen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn zo van die klusjes die we vergeten of die minder vaak nodig zijn. De grote voorjaarsschoonmaak is het uitgelezen moment om die taakjes eens op te pakken. Startpagina.nl zet op een rijtje wat we dit jaar zeker niet over mogen slaan.

De vriezer ontdooien

Overtollig ijs in de vriezer is niet alleen onhandig, het zorgt er ook voor dat je vriezer meer energie verbruikt en kan bovendien een broedplaats zijn voor bacteriën. Daarom is het goed deze regelmatig te ontdooien. Dit doe je extra snel met een föhn. Zet de vriezer uit voor je begint, haal hem helemaal leeg en begin te föhnen. Leg een handdoek onderin voor het smeltwater. Wanneer al het ijs weg is, maak je de binnenkant van de vriezer goed schoon met allesreiniger. Laat alles goed drogen voor je de vriezer weer aanzet.

Ga grondig door je kastjes

Keukenkastjes en de voorraadkast zijn bij uitstek plekken waar we het overzicht op een gegeven moment verliezen. Tijd voor een opruimbeurt dus! Haal alles eruit en gooi direct weg wat over de datum is. Maak de kastjes stofvrij en schoon, voor je ze weer inruimt. Misschien kom je wel kruiden tegen die je was vergeten. Dat scheelt weer boodschappen doen!

Lees ook:
Aha: zó vaak moet je de wc dus eigenlijk schoonmaken (en zo doe je dat het beste)

Kalkvrije koffie

Het koffiezetapparaat ontkalken is een werkje dat we vaak over het hoofd zien. Terwijl het belangrijk is voor de levensduur van je apparaat én (misschien nog wel belangrijker) voor de smaak van je koffie. Je kunt speciaal reinigingsmiddel kopen, maar azijn werkt ook prima. Meng een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water en doe dit in het waterreservoir. Laat nu het apparaat een paar keer doorlopen, zoals je normaal koffie zou zetten. Het hete azijn-water lost de kalk op wanneer het erlangs loopt. Laatste tip: vergeet aan het einde niet nog een keertje door te spoelen met gewoon water, zodat je volgende kopje niet naar azijn smaakt.

Zo gepiept

De magnetron schoonmaken veel werk? Niet met dit handige trucje. Plaats een bak met een liter water en een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet hem vijf minuten op de hoogste stand. Zo stoom je de magnetron als het ware schoon. Na vijf minuten kun je met een vochtige doek het overgebleven vuil eenvoudig wegvegen.

Schuiven maar

We stofzuigen en dweilen natuurlijk regelmatig, maar er zijn altijd plekken waar we niet echt bij kunnen. Achter de kast, onder de bank, naast de koelkast. Schuif daarom alles van zijn plek, om een keer al die verborgen plekken mee te kunnen pakken. En wie weet kom je erachter dat dat kastje ergens anders veel leuker staat. Dubbele winst!

Een schone lei

Gordijnen, dekbedden, kussens, plaids, kussenhoezen en bijvoorbeeld tafelkleden moeten eigenlijk minstens een keer per jaar gewassen worden. De voorjaarsschoonmaak is het uitgelezen moment om alles van stof een keer te wassen of te laten stomen. Het is even een werkje, maar daarna is alles weer heerlijk fris.

Verborgen stof

Wist je dat er in je wasmachine een filter zit waarin het stof wordt opgevangen? Deze moet je regelmatig schoonmaken, anders kan je wasmachine stuk gaan. Gelukkig is dat eenvoudig zelf te doen. Haal de stekker uit het stopcontact en open de hoofdklep. Deze zit onderaan je wasmachine. Je ziet twee ronde klepjes, een grote (het filter) en een kleine (de afvoerbuis van de pomp). Pak een grote kom, en open het kleine klepje. Laat het water uit de buis in de kom lopen. Stop de buis terug in de machine en sluit het klepje. Haal nu het filter eruit. Let op: hierbij komt water vrij, dus leg er een handdoek onder. Verwijder het stof uit de filter en de buis en controleer dat er geen kleine voorwerpen de buis blokkeren. Plaats alles terug in de machine en voer, voordat je een was erin doet, altijd even een testrondje uit.

Op zoek naar meer schoonmaaktips? Kijk dan op Startpagina.nl

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant