Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Platanen in de tuin? Zo kun je ze snoeien zonder te niezen

platanen-snoeien-zo-doe-je-dat-zonder-te-niezen.jpg

Niezen, hoesten en een kriebelende keel terwijl je in de natuur bent wordt al gauw gekoppeld aan hooikoorts. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie op platanen. Moet je platanen snoeien in de tuin? Zó doe je dat zonder te hoeven niezen.

Wat er bestaan allerlei trucjes om deze allergische reactie te omzeilen.

Platanen herkennen

We snappen best dat je niet direct weet hoe een plataan eruit ziet. Je herkent ze echter heel gemakkelijk aan hun opmerkelijke stam. Bij deze boom gaat de schors afbladderen en ontstaan er na enkele jaren geelgroene plekken. Dit geeft een opvallende print aan de stam van de boom, waardoor deze goed in het oog springt.

Opvallende bladeren

Daarnaast is het blad handvormig en ingesneden, en zien de randen van de bladeren er een soort van afgezaagd uit. Het blad wordt maar liefst 30 centimeter groot. En staat de boom in bloei? Dan komen er ronde bolletjes aan. Platanen staan voornamelijk in tuinen en worden geregeld als decoratie in openbare ruimten gebruikt.

Platanen snoeien

Tijdens het snoeien komt er een soort viltige beharing vrij, waardoor veel mensen tijdens het klusje erg moeten niezen, hoesten of zelfs een vervelende kriebelende keel krijgen. Maar dit kun je voorkomen, door onderstaande opties eens uit te proberen:

  • Snoeien na een regenbui, dan heb je minder last van de haartjes
  • De boom eerst nat sproeien voor je met de schaar aan de slag gaat
  • In de vroege ochtend snoeien, want dan zijn de bladeren nog vochtig van de dauw
  • Snoeien met een mondkapje op, zo voorkom je dat de viltige beharing in je neus komt
  • Platanen snoeien wanneer het blad gevallen is, in het najaar dus. Het enige nadeel? De plataan groeit erg hard, waardoor je dan wel een poos last kunt hebben van een boom met grote uitschieters.

Bron | Infonu.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant