Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Plantjes kweken: nu vast zaaien, straks je eigen moestuin

gardening-with-spring-flowers-and-gardening-tools-free-copy-spa.jpg

Wil jij deze zomer een bloeiende moestuin vol fijne kruidenplantjes en je eigen verbouwde groenten? Zaai dan nu alvast zaadjes binnenhuis, zodat je straks, als het warmer wordt, de plantjes buiten kunt uitplanten. Dankzij dit leuke trucje, met een leeg wc-rolletje, pluk jij straks je eigen sla of tomaten.

Zelf plantjes kweken

Natuurlijk kun je van het voorjaar naar het tuincentrum rijden om daar de leukste plantjes voor je tuintje of balkon uit te zoeken. Maar plantjes zelf kweken, en ineens een zaadje zien opkomen, is minstens zo leuk en dankbaar. Voor de IJsheiligen kunnen plantenstekjes nog niet in de volle grond. Maar je kunt wel al aan de gang door binnenshuis zaadjes in potjes te zaaien en deze achter glas te laten opkomen. Zo hebben de plantjes nu al tijd om te groeien en plant je ze pas buiten als ze groot en sterk genoeg zijn.

In deze video zie je hoe je van een wc-rol heel simpel een klein kweekkasje maakt, daaronder vind je de uitleg:

 

Dit is een handige manier voor het kweken van plantjes

Lege wc-rollen zijn zo handig. Neem nou deze truc. Dit heb je nodig: lege wc-rollen, aarde en zaadjes. Knip een wc-rolletje aan de onderkant in, vouw de flapjes over elkaar en plak ze dicht met plakband. Vul de rolletjes met aarde. Prik met je vinger een kuiltje in de aarde en leg daar het zaadje in. Daarna verstop je het zaadje onder wat aarde en geef je het water. Plaats de rolletjes in een grote bak (dat kan een kweekbak zijn, maar ook een grote ovenschaal of dienblad met opstaande rand) en zet de bak achter het raam of op de vensterbank. Houd de plantjes goed vochtig. En nu maar wachten tot dat eerste zaadje opkomt.

Zodra de plantjes groter zijn, kun je ze met het wc-rolletje en al verpotten, dus in een grotere pot of in de volle grond zetten. Het karton van het rolletje vergaat namelijk in aarde. Wel even het plakbandje erafhalen, zodat de wortels aan de onderkant verder kunnen groeien.

Meer over moestuin?

Maak je eigen moestuin in 10 eenvoudige stappen

Een mini-moestuin maak je in een ijsblokjeshouder

Ook interessant