Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

5x waarom een plantenspuit onmisbaar is als je je planten in leven wilt houden

plantenspuit.jpg

Voor sommige mensen is het lastig om hun planten in leven te houden. Je geeft ze continu water, maar toch lijken ze niet te groeien. Misschien komt het doordat je geen plantenspuit gebruikt. Dit is namelijk een absolute must.

Om de volgende redenen wil je in het vervolg een plantenspuit gebruiken, wanneer je voor je planten zorgt. Daarnaast blijkt hij ook erg handig te zijn voor andere klusjes in het huishouden.

1. Luchtvochtigheid

Sommige planten, zoals tropische planten, houden van een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de winter hangt er in veel huizen een droge lucht, wat slecht kan zijn voor de gezondheid van planten. De plant het gevoel te geven dat de luchtvochtigheid hoger is, zonder dat de aarde te veel water krijgt, kun je doen door de bladeren nat te sproeien met de plantenspuit. Hebben jouw planten droge of bruine bladeren? Dan is het belangrijk om deze met water te besproeien.

2. Haal stof van bladeren

Als je de bladeren van je groene vrienden niet vaak besproeit, kan er veel stof op komen te liggen. Dit heeft weer gevolgen voor de extra zuurstof in huis. Bladeren, die verstopt zitten onder een laag stof, vangen nauwelijks licht en geven daarom geen zuurstof af. Indirect zijn stoffige bladeren dus niet alleen slecht voor de plant, maar ook voor ons. Door de bladeren te sproeien, zorgt het water ervoor dat het stof van de bladeren verdwijnt.

3. Regenbui

Als je planten te veel water geeft, kan er wortelrot ontstaan in de pot. Daarom kan het soms handig zijn om alleen de bladeren te voorzien van water, in plaats van de aarde. Indirect boots je een kleine regenbui na, waar je planten gek op zijn. Natuurlijk moet je wel eerst even opzoeken of de bladeren van desbetreffende plant daar tegen kunnen, want sommige planten hebben liever geen natte bladeren.

Lees ook
Groeit je kamerplant niet? Dit kunnen de oorzaken zijn

4. Accessoire

Voor een klein bedrag koop je al een plantenspuit, waarmee je jouw kamerplanten eens per week kunt besproeien. Je hebt tegenwoordig heel veel soorten: van glas, goud of koper. Zet ‘m als eyecatcher in de keuken of naast een plant.

5. Azijn en water ín je plantenspuit

Azijn en water in een plantenspuit blijkt een gouden combinatie. Ruikt je jasje of colbert een beetje naar zweet? Spuit de oksels dan in met een plantenspuit, gevuld met water en azijn. Laat dit een nachtje intrekken en was het de volgende dag op een normaal wasprogramma. Ook als de bank een beetje muf begint te ruiken kun je een plantenspuit gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant