Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom de herfst hét perfecte moment is om je planten te splitsen of scheuren

waarom-dit-het-perfecte-moment-is-om-je-planten-te-splitsen-of-scheuren.jpg

Het klinkt misschien een beetje zonde om de planten in je tuin te splitsen of scheuren, maar toch is dit een klusje dat je eigenlijk om de drie à vier jaar zou moeten doen. Wij leggen je hier uit waarom dit belangrijk is en hoe je dit het best kunt aanpakken.

De planten in je tuin zullen je erg dankbaar zijn!

Waarom je planten splitsen, scheuren of delen?

Wanneer vaste planten een paar jaar op dezelfde plek staan, dan wordt de groei en bloei minder. Dit betekent dan ook dat de tijd is aangebroken om de planten uit de grond te halen en te splitsen, scheuren of delen. De herfst is hier een goede periode voor, omdat de planten nog de tijd hebben om voor de winter goed te wortelen. Daarnaast is de bodem nu nog warm en vinden gesplitste planten sneller hun weg in de aarde.

Afhankelijk van het soort plant, splits, deel of scheur je de moederkluit – die je voorzichtig uit de grond schept. Schud eerst zo veel mogelijk losse aarde van de kluit en bekijk dan of je de plant met de hand kunt scheuren of delen, of dat je er een vork, schep, spitvork of snoeischaar voor nodig hebt. Als dit laatste het geval is dan spreek je van splitsen.

Lees ook
Waarom je je kamerplanten in de herfst en winter minder water moet geven

Handig stappenplan

  • Let erop dat je geen planten splitst, scheurt of deelt die bloeien of nog volop in de knop zitten. Verder kun je het eigenlijk met alle bolvormige, vaste planten en siergrassen wel doen.
  • Schep de plant met een spitvork of schep uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk, zodat de kluit intact blijft en de wortels zo min mogelijk beschadigd worden.
  • Schud de wortelkluit goed uit zodat je de wortels en groeipunten goed kunt zien.
  • Deel de kluit met de hand, een snoeischaar of schep vervolgens in twee of meer stukken.
  • Verwijder dode wortels, onkruidwortels. onkruidkiemen en het hart van de plant (het oudste deel).
  • Plant alleen de stukken terug met duidelijk zichtbare groeipunten of worteluitlopers. Maak voor elke plant een ruim plantgat, vul dit met verse grond en plant de plant even diep als de moederplant. Geef meteen water.
  • Geef bij droog weer de eerste drie weken regelmatig water.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Libelle.be, Tuincentrum Rebel
Beeld | iStock

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant