Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Bewezen: meer planten zorgen voor meer geluk, dít is waarom

meer-planten-zorgen-voor-meer-geluk.jpg

Een paar mooie planten hier en daar kunnen je huis wat meer kleur en gezelligheid geven. Maar wist je ook dat uit onderzoek blijkt dat planten effect hebben op je gezondheid én op je geluk?

Wij leggen je uit hoe dat zit en zetten een paar mooie groene planten op een rij.

Gelukkiger door planten

Onderzoekers onderzochten het verband tussen de hoeveelheid planten in huis en het geluk van mensen. Zij kwamen erachter dat mensen die op plekken wonen waar veel groen is – bijvoorbeeld door planten, maar ook door een groene muur – zich veel gelukkiger voelen.

Minder stress? Kijk naar een plant

Planten kunnen ervoor zorgen dat je je minder gestrest voelt. Dat zit zo: alleen al wanneer je naar een plant kíjkt, reageert je lichaam daarop net zoals wanneer je in de natuur bent. Je lichaam komt tot rust en je voelt je minder gestrest.

Meer productiviteit

Uit een ander onderzoek blijkt ook dat je je beter kunt concentreren met planten om je heen. Werknemers gaven aan dat ze zich meer thuisvoelden, ze voelden zich prettiger en gaven aan dat ze de luchtkwaliteit beter vonden. Best een goed idee dus om een paar planten op je werkplek te zetten.

Lees ook:
Zó help je je kamerplanten een handje als de verwarming weer aan gaat

Mooie én makkelijke planten

Snel naar het tuincentrum dus, voor nog meer groen! Maar voordat je de deur uitstapt: welke planten zijn mooi, maar tegelijkertijd ook makkelijk om te verzorgen? We hebben natuurlijk niet allemaal groene vingers. Dan kun je het best voor een van de volgende exemplaren gaan:

1. Cactus

Voor wie nog wel eens vergeet om de planten water te geven, is de cactus een goede optie. De cactus kan zelfs een maand zonder water en het maakt daarnaast niet veel uit als hij wat minder licht krijgt.

2. Zamioculcas

Ook deze mooie plant heeft weinig water en licht nodig. Maar als je hem wél op een lichtere plek zet, groeit hij sneller.

3. Sansevieria

De Sansevieria (ofwel Vrouwentong) is een woestijnplant die niet veel water nodig heeft. Hij slaat het water dat hij krijgt namelijk op in zijn bladeren. Wanneer je hem toch water geeft, zorg dan dat de grond helemaal droog is. Daarnaast kun je de plant het best in zijn teelpot laten staan. De gaatjes in de teelpot zorgen er namelijk voor dat het water goed afgevoerd wordt en de wortels niet gaan rotten.

4. Monstera

De Monstera is een plant met prachtige bladeren vol gaten. Hij heeft niet veel water nodig en staat goed op een plek met wat meer schaduw. Het is wel belangrijk dat de potgrond van de plant vochtig blijft, want dan groeien de bladeren sneller en beter.

5. Luchtplanten

Luchtplanten zien er niet alleen heel mooi uit, ze zijn ook nog eens hartstikke handig: luchtplanten zoals Tillandsia’s filteren water uit de lucht en hebben niet eens potgrond nodig. Het enige dat ze nodig hebben is één keer in de twee weken een spuitje water.

Bron | NU.nl, plantsome.nl, curves.nl
Beelden | Getty Images

Ook interessant