Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Hete zomer? Deze planten kunnen goed tegen droogte

planten-die-goed-tegen-droogte-kunnen.jpg

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven staat ons weer een hete zomer te wachten. Hartstikke lekker, alleen de tuin zal dat regenbuitje op z’n tijd flink gaan missen. Wees daarom voorbereid en voorkom een verdorde bruine tuin door déze planten neer te zetten. Zij kunnen namelijk goed tegen de droogte.

Zo heb je zelfs met extreme droogte haast geen omkijken meer naar de planten in je tuin.

Planten die goed tegen droogte kunnen

Als je planten in de tuin wilt neerzetten die goed tegen droogte kunnen, betekent dat gelukkig niet dat je alleen maar uit cactussen en andere woestijn struikgewassen kunt kiezen. Nee, er bestaan ook een aantal hele kleurrijke planten die dol zijn op zon. En niet alleen bij een droog klimaat, maar ook als je last hebt van droge grond, hoef je de boel nog niet kaal te houden. Over het algemeen kun je planten die goed tegen droogte kunnen, herkennen aan hun grijsbehaarde blad. Maar om het je nog makkelijker te maken hebben we alvast een paar opties voor je op een rijtje gezet. 

Cistusroos

Om meteen met een kleurrijk exemplaar te beginnen: de cistusroos. Deze roze bloemen met oranje-gele stuifmeeldraden fleuren je tuin meteen op. De cistusroos staat graag vol in de zon en bloeit van mei tot juli. 

Vlinderstruik

Ook de bekende vlinderstruik doet het goed in de volle zon. Hierdoor krijgt de struik meer bloemen en dus trek je meer bijen en vlinders naar je tuin. Wanneer je de uitgebloeide bloemetjes verwijdert, bloeit je vlinderstruik nog langer door. Van de droogte heeft deze struik maar weinig last, al kan ‘ie daardoor wel iets kleiner blijven.

Kniphofia 

De kniphofia, ook wel de vuurpijl genoemd, is dol op warmte. Zet ‘m dus op een plekje in de volle zon. De plant dankt zijn bijnaam aan de vurige tinten en vorm, die tussen je andere planten als een soort vuurpijl uitschiet. Deze plant doet het niet alleen goed bij droog weer, maar ook bij een droge bodem. 

Prikneus

Ook de prikneus, officieel de lychnis coronaria, heeft geen moeite om op droge grond te overleven. Deze plant herken je aan de zilvergrijze behaarde stengels en bladeren, die afsteken tegen de felle roze bloemen. Deze planten zijn dol op zon en bloeien van juni tot augustus. 

Crambe cordifolia 

In het rijtje -planten die goed tegen droogte kunnen- staan dus een aantal hele kleurrijke exemplaren. Wil je het rustiger houden? Ga dan voor de crambe cordifolia. De grote hoeveelheid kleine witte bloemetjes van de plant lijken haast wolkjes en trekken een hoop bijen naar je tuin. Deze plant is dol op zon en op een plekje hierin bloeit ‘ie dan ook het beste. 

Lees ook: Hoe kun je je tuin het beste verzorgen nu het zo droog is?

Prachtkaars 

Ook de prachtkaars, officieel gaura lindheimeri, geeft mooie witte roze vlindervormige bloemetjes in de volle zon. Deze plant bloeit van juli tot oktober. In de winter is het verstandig om ‘m af te dekken, om de prachtkaars in leven te houden.  

Stokroos 

Voor een stokroos geldt: hoe meer droogte, hoe beter. Dat deze plant bij droogte niet makkelijk vergaat komt door de penwortel. Hiermee kan een stokroos water dieper uit de grond halen, waar de meeste andere planten niet bij kunnen komen. In deze penwortel bewaart de stokroos ook reservevocht en voeding. Je kunt ‘m het beste op een zonnig plekje zetten, waar de stokroos wel afgedekt staat, want regen zorgt bij deze planten voor roest. 

Blauwe spirea 

De blauwe spirea, ook wel caryopteris, houdt niet van een natte grond. Daarom doet ‘ie het uitstekend tijdens een droge zomer. Het is een beetje een laatbloeier, want pas van augustus tot september zal deze struik zijn mooie blauwe bloemetjes tonen. 

Verbena bonariensis 

De verbena bonariensis doet het heel goed op zonnige plekken in je tuin. Deze plant, die ook wel ijzerhard wordt genoemd, herken je aan de vrolijke kleine paarse bloemetjes. Ook deze doet het niet alleen goed bij droog weer, maar ook op een droge grond. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Tuinen, Groene passies
Beeld | iStock

M27

Margriet 27 ligt in de winkel, met gasthoofdredacteuren Isa en Medina. Hierin vertellen ze over de vijftig passeren, de schaamte voorbij zijn, hun favoriete gagdets en lekkernijen, en nog véél meer. En dat niet alleen: de komende tijd zullen ze in Margriet staan met de nieuwe serie Isa en Medina over…, waarin ze het over álle kanten van ouder worden gaan hebben. Van rimpels tot seks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant