Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Volgens deze onderzoekers maken planten een piepend geluid bij stress

volgens-deze-onderzoekers-maken-planten-piepend-geluid-bij-stress.jpg

Wie dacht dat alleen mensen en dieren geluid kunnen produceren, heeft het mis. Ook planten blijken volgens een Israëlisch onderzoek geluid te kunnen maken. Volgens de onderzoekers dient dit piepen mogelijk als een beschermingsmechanisme.

Maar voor je nu direct naast je kamerplant gaat staan om te luisteren, moeten we je helaas teleurstellen. De geluiden zijn zó hoog dat mensen ze niet kunnen horen.

Planten piepen bij stress

Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv bestudeerden een reeks tomaten- en tabaksplanten in een kas. Voor het onderzoek maakten ze geluidsopnamen met een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat. Uit een analyse van die opnamen bleek dat zowel de tabaks- als de tomatenplant verschillende ultrasoongeluiden maakten. ‘Het is voor het eerst dat iemand bewijst dat planten geluiden uitstoten die je op afstand kunt waarnemen’, zo schrijven de onderzoekers in hun voorpublicatie. De wetenschappers zeggen dat de opnamen laten zien dat planten vooral geluid maken als ze gestrest zijn. Bovendien is de toon bij een plant die gesneden is anders dan een plant die bijvoorbeeld dreigt uit te drogen.

Beschermende functie

Hoewel het volgens de wetenschappers duidelijk is dát de planten piepen als ze stress hebben, weten ze nog niet welk nut dit heeft. Wel bestaat het vermoeden dat bepaalde diersoorten het geluid, in tegenstelling tot de mens, wel kunnen waarnemen. ‘We denken dat organismen deze geluiden misschien wel tot op een aantal meter afstand kunnen horen’, schrijven de onderzoekers. Mogelijk dient het geluidsignaal als een soort bescherming of waarschuwing. ‘Als planten geluid maken wanneer rupsen aan hen knagen, zouden vleermuizen dat weer kunnen horen’, speculeren de onderzoekers. ‘Als die vleermuizen de rupsen vervolgens opeten heeft de plant daar weer profijt van.’

Andere oorzaak

Volgens de Nederlandse bioloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit is die verklaring echter een beetje ver gezocht. De geluiden ontstaan volgens hem vooral door fysieke veranderingen in de plant zelf. “Sommige van de planten in mijn huis maken bijvoorbeeld ook geluid. Die hebben bladeren die ’s avonds omhoog gaan staan. Soms schuren ze dan tegen elkaar en dat hoor je. Dit zit een beetje in dezelfde categorie”, reageert de bioloog in de Volkskrant.

Lees ook
Waarom je je kamerplanten in de herfst en winter minder water moet geven

Bron| de Volkskrant, BioRxiv
Beeld| iStock

Ook interessant