Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom het nu nóg belangrijker is om veel planten in huis te hebben

planten-eenzaamheid.jpg

Voel jij je door het verplichte thuiszitten en gebrek aan sociale contacten ook steeds vaker alleen? Dan is juist dít het moment om jezelf te omringen met kamerplanten.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat planten zorgen voor een minder eenzaam gevoel. Planten zien er dus niet alleen heel gezellig uit, maar blijken ook nog eens een positief effect te hebben op je mentale gezondheid.

Planten tegen mentale klachten

Als je nu meer last hebt van eenzaamheid, ben je zeker niet de enige. Een huisarts in Manchester is daarom begonnen met het voorschrijven van planten als medicijn. In zijn praktijk in Manchester krijgen patiënten planten, bloemen en kruiden mee naar huis om te verzorgen. Volgens de huisarts zou het verzorgen van planten namelijk bijdragen aan de mentale gezondheid van de patiënten. Het gaat niet alleen om mensen die last hebben van een eenzaam gevoel, ook bij depressieve klachten of angsten zou het verzorgen van planten helpen.

Lees ook: Wil jij een huis vol planten? Volg dan dit stappenplan

Ontspannen

Philippa James, één van de huisartsen in de praktijk, ziet de effecten van de planten heel duidelijk. Ze zegt tegen Red Online dat haar patiënten meer ontspannen als ze met het groen bezig zijn. Vooral voor mensen die geen tuin hebben of huisdier mogen verzorgen, kunnen de voorgeschreven planten een uitkomst zijn. Ook voor de fysieke gezondheid is dat groen in huis natuurlijk goed: het verlaagt het gehalte koolstofdioxide in huis en verhoogt de luchtvochtigheid.

Buitenlucht

Planten in huis zijn overigens niet het enige groen dat je mentale gezondheid kan helpen. Ook een wandeling in de buitenlucht of een tijdje in je tuin zitten kan je gemoedstoestand een boost geven als je al lang binnen zit. Mocht je naar buiten gaan, zorg dan natuurlijk wel altijd dat je de regels van het RIVM blijft volgen en houdt voldoende afstand van anderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online
Beeld | iStock

Ook interessant