Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Wat betekent je plant in halfschaduw zetten nu eigenlijk?

planten-in-halfschaduw.jpg

Planten verzorgen is geen gemakkelijke opgave. De ene plant heeft erg veel water nodig, de andere juist maar een heel klein drupje. En ook qua plaatsing komt het bij sommige kamerplanten nogal precies. Zo wordt er soms geadviseerd om je plant in halfschaduw te zetten. Maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Zon en schaduw is nog te bevatten, maar hoe plaats je je plant voor de helft in de schaduw? We leggen je het hier uit.

Aantal zonuren

Laten we van wal steken met het uitleggen van de reden waaróm sommige planten halfschaduw nodig hebben. De standplaats van jouw kamer- of tuinplant hangt af van het aantal zonuren waarop de plant het beste gedijt. Een dag heeft in de zomerperiode zo’n vijf volle zonuren. In de winter is dat een stuk minder, en telt een dag gemiddeld 0,5 zonuren. Aangezien sommige planten niet meer dan vier zonuren kunnen hebben, wordt er dan ook geadviseerd om deze plant in halfschaduw te plaatsen. Want dat is precies wat halfschaduw inhoudt: een plek waar de zon niet langer dan vier uur achtereen schijnt, maar wél zon komt.

Lees ook:
Deze tuinplanten bloeien ook mooi in de herfst

Verschillende standplaatsen

Staat er dat jouw kamer- of tuinplant schaduw behoeft? Dan heeft deze slechts twee uur zonlicht of minder per dag nodig om te bloeien. Deze kun je dan zonder zorgen op de donkerste plek van je tuin of kamer zetten. En planten die in de zon mogen staan, hebben écht vijf volle zonuren nodig. Deze mogen dan ook zonder pardon op de heetste plekken gezet worden.

Combinatieplekken

Combinaties van deze standplaatsen komen ook veel voor. Als er zon/halfschaduw wordt geadviseerd, kun je de plant het beste op een zonnigere plek zetten. Zo komen er meer bloemen aan dan wanneer de groene vriend op een meer schaduwrijke plaats wordt gezet. Planten die zowel in de halfschaduw als schaduw kunnen staan, kunnen bij twijfel het best in de schaduw gezet worden. Deze planten zijn namelijk vaak voorzien van kleine bloemen en kunnen dan ook écht niet in de volle zon. Want dan kunnen de bloemen verbranden, en dat overleeft je mooie kamer- of tuinplant helaas vrijwel nooit.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Kleinetuinen, Zonne-energiegids, Sabinevanandel.
Beeld | Istock

Ook interessant