Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Heeft jouw plant juist veel of weinig vocht nodig? Zó kom je erachter

heeft-jouw-plant-juist-veel-of-weinig-vocht-nodig-zo-kom-je-erachter.jpg

Veel van de planten die we in ons huis hebben staan zijn afkomstig uit het regenwoud, waar het klimaat natuurlijk veel vochtiger is. Nu het buiten kouder is en we massaal de verwarming aan zetten, kan het best zo zijn dat je planten een beetje extra vochtigheid kunnen gebruiken. Maar hoe weet je nu wat welke plant nodig heeft?

Wij leggen het je hier uit.

Hoeveel vocht heeft een plant nodig?

Kijk naar het blad

Wist je dat het blad van een plant je al veel kan vertellen over zijn behoefte aan vochtigheid? Hoe dunner het blad is, hoe groter de behoefte aan vochtigheid is. Dikke, leerachtige bladeren, wasachtige bladeren en bladeren die bedekt zijn met haren, zijn over het algemeen ‘immuun’ voor droge lucht. Terwijl vetplanten en cactussen veel drogere omstandigheden kunnen verdragen, hebben tropische planten een relatieve vochtigheid van ongeveer vijftig procent.

Lees ook:
Van deze planten ga je beter én gezonder slapen

Planten die niet veel vocht nodig hebben

De meeste cactussen en vetplanten geven de voorkeur aan een droge omgeving en zijn absoluut niet gek van een waterspray. Besproei dit soort planten dus niet, want dit kan alleen maar zorgen voor schimmelvorming en andere problemen. In de zomer kun je deze planten wel wekelijks even besproeien met water, maar ze hebben het absoluut niet nodig.

Planten die een beetje vocht nodig hebben

Veel doorsnee binnenplanten hebben juist wél behoefte aan een beetje vocht. Je zou deze planten kunnen besproeien met een waterspray, maar je zou ze ook op een schaaltje met water en stenen kunnen zetten, zodat ze hun dagelijkse vochtdosis binnenkrijgen. Laat ze niet langer dan vijftien minuten staan.

Planten die veel vocht nodig hebben

Sommige planten hebben juist wél veel vocht nodig. Denk bijvoorbeeld aan de anthurium of de knolbegonia. Deze planten hebben veel vocht nodig, maar tolereren geen water op hun bladeren. Als je echt wilt dat deze planten het goed doen in een droge omgeving, dan zou je het best een luchtbevochtiger erop kunnen zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mind Body Green
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant