Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dol op pindakaas? Dan wil je deze boom in je tuin hebben

de-pindakaasboom-de-nieuwste-aanwinst-voor-in-je-tuin.jpg

Ben jij ook een groot liefhebber van pindakaas? Dan hebben we leuk nieuws. Er bestaat namelijk een echte pindakaasboom. Of liever gezegd: een struik. Hij dankt zijn naam voornamelijk aan de herkenbare geur. 

Dus dat ruikt niet alleen lekker, het fleurt je tuin ook nog eens helemaal op door de vrolijke kleurtjes. 

De pindakaasboom 

De pindakaasboom, die officieel Clerodendrum trichotomum heet, wordt ook wel kansboom genoemd. Dat komt omdat Kleros Grieks is voor kans. Maar waarom je deze struik echt wil hebben? Omdat de bladeren als je ze lichtjes kneust of er overheen wrijft een heerlijke pindakaasgeur afgeven. Je kunt de struik herkennen aan de witte bloemen, de rode kelk en blauwe vruchten. Een behoorlijk kleurrijke struik dus. Dat komt door de kleurstof trichotomine in de plant. En naast dat de bladeren dus heerlijk naar pindakaas ruiken, hebben ook de witte bloemetjes een heerlijke geur. In het wild groeit de pindakaasboom in de hoog gelegen bossen van Japan, China en India. 

Lees ook: Zó voorkom je dat je planten en bloemen gaan hangen of knappen

De pindakaasboom verzorgen

Wil jij als echte pindakaasliefhebber ook graag zo’n pindakaasboom in de tuin? Zorg dan voor dat je een plekje hebt met veel ruimte en licht. Hierdoor kan de struik beter groeien. Daarnaast is het belangrijk om geen andere planten onder de struik te plaatsen. Hierdoor neem je de belangrijke voedingsstoffen voor de struik weg. Je hoeft de struik niet te snoeien. Het is zelfs beter om dit niet te doen, omdat je de pindakaasboom anders kunt beschadigen. Mocht je struik toch te weinig licht krijgen, dan mag je wel voorzichtig met de snoeisnaar aan de slag. Doe dit wel pas in oktober als de pindakaasboom is uitgebloeid. 

Bijen en vlinders

Daarnaast maak je met een pindakaasboom niet alleen jezelf blij. De bloemen trekken ook veel vlinders en bijen in de tuin aan. In Arboretum Poort Bulten, een natuurgebied bij Twente, wordt deze struik dan ook het kroonjuweel genoemd en is deze de grootste leverancier van honing die bijen dankzij de pindakaasboom produceren.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | vtwonen, Botanische tuinen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant