Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Opgeruimd staat netjes: tips voor een nette werkplek

smiling-young-woman-resting-and-drinking-coffee-at-workplace.jpg

Wie een opgeruimde werkplek heeft, kan direct aan de slag. Niets storender dan rondslingerende kantoorspullen, to-dolijstjes en losse snoeren. Want zo kun je niets meer vinden en word je afgeleid bij je eigenlijke werk. Dankzij deze tips leidt niets je straks meer af. 

Een opgeruimde werkplek: zo begin je

Wie een nette werkplek wil, begint met opruimen. Houd dozen, zaken of kratjes bij de hand, zodat je zaken direct kunt opruimen. Huishoudcoach Els Jacobs geeft je in haar boek de tip om de deze te bestempelen met ‘Hier opruimen (HO)’, ‘Ergens anders in huis opruimen (EO)’, ‘Weggeven’ (W) of ‘Vuilniszak (V)’. Spullen die je niet nodig hebt, leg je in de doos met het label ‘Weggeven’ en breng je later naar de kringloop- of tweedehandswinkel of geef je aan iemand die het kan gebruiken. Spullen die kapot zijn, kunnen naar een repaircafé of gaan in de vuilniszak.

Laat al je spullen door je handen gaan. Bekijk ze goed en vraag je bij elk voorwerp af in welke zak of doos ze horen. Dat doe je met spullen die op je bureau hebt liggen, maar ook met de inhoud van lades en kastjes. Dat kost even tijd, maar het zorgt er wel voor dat je werkplek daarna langer opgeruimd blijft en makkelijker is bij te houden.

Het voordeel van deze methode is dat je alleen hoeft te bedenken of je iets bewaart of niet. Je geeft spullen direct een bestemming (veel rommel wordt veroorzaakt door uitgestelde beslissingen) en werkt de rommel meteen weg. En ook als je tussentijds wordt gestoord, pak je later de draad zo weer op.

Tip: vind je het moeilijk om op te ruimen? Volgens de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zou je eigenlijk alleen maar spullen mogen hebben waar je gelukkig van wordt. De vraag ‘maakt het je blij’ is daarbij belangrijk. Daar lees je hier meer over. 

Aan de slag!

Opruimen is organiseren

Heb je de bezem er flink door gehaald? Dan is het tijd om te organiseren. Zoek alle kantoorspullen bij elkaar (denk hierbij aan plakbandrolhouder, nietmachine, perforator, paperclips en pennen) en geef ze een eigen vaste plek. Ook alle opladers, kabeltjes, koptelefoons en headsets leg je samen in één la of mandje. Geef ook andere spullen, zoals telefoon, bureaulamp of brievenhouder een vaste, logische plek, zodat je nooit meer misgrijpt.

Ook al het papierwerk, zoals tijdschriften en kranten, en administratie, zoals rekeningen en afschriften, moeten eraan geloven. Een werkbare manier om te organiseren is de stapelmethode. Neem bijvoorbeeld een stapel tijdschriften: verdeel ze in stapeltjes ‘Bewaren’, ‘Nog lezen’ ‘Oud papier’ en ‘Weggeven’.

Voor je administratie geldt hetzelfde: maak er stapeltjes van. Gooi weg wat er weg kan, berg papieren met afgehandelde zaken op en bewaar papierwerk waar actie voor nodig is in een map.

Helemaal klaar? Ook je mailbox opruimen is soms nodig. Dat doe je in deze vier stappen

Dan nog even dit: een goed opgeruimde en georganiseerde werkplek begint bij het investeren van tijd. Laat je niet ontmoedigen als je niet in een uurtje klaar bent: op lange termijn gaat het je veel opleveren.

Klaar met opruimen? Deze producten houden je werkplek opgeruimd. En ze zijn nog mooi ook.

Bron: ‘Aan de slag met de HuishoudCoach’ van Els Jacobs, arbo-online.nl

Bekijk ook dit:

Ook interessant