Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Ontspullen: opruimen met Marie Kondo

ontspullen-opruimen-lege-doos.jpg

Dat je niet per se blij wordt van het hebben van veel spullen ontdekken steeds meer mensen. Ontspullen is dan ook de trend. Volgens de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zou je zelfs eigenlijk alleen maar spullen mogen hebben waar je gelukkig van wordt.

De methode van opruimgoeroe Marie Kondo

Wie haar methode volgt, zou elk item moeten vasthouden en kijken hoe je lichaam daarop reageert. De vraag ‘maakt het je blij’ is daarbij belangrijk. Oftewel: als je er niet blij van wordt, moet het weg. Zo houd je uiteindelijk niet veel spullen over.

De spullen die mogen blijven, moet je volgens de zogeheten KonMari-methode met respect en dankbaarheid behandelen, omdat ze een ziel hebben. Dat gaat best ver: zo bedankt zij elke avond haar tas en maakt hem leeg, zodat hij kan ‘uitrusten’. Ook stapels zijn taboe, omdat het onderste shirt vreselijk ongelukkig wordt als het weken onder op de stapel ligt. Kleding dient rechtop gevouwen in de la gezet te worden. Sokken niet in een bolletje, daar ‘krijgen ze stress van’, maar liefdevol gevouwen en ook rechtop in de la.

Opruimen volgens opruimen volgens de KonMari-methode

  1. Ruim in één keer op, zo snel en compleet mogelijk.
  2. Sorteer je spullen per categorie (dus niet per ruimte).
  3. Maak één hoop van al je spullen binnen een bepaalde categorie. Dus gooi al je kleding uit alle ruimtes op een hoop, ook je skipakken en je trouwjurk.
  4. Begin bij kleding, dan boeken, gevolgd door documenten, ‘diversen’ en als laatste spullen waar herinneringen aan zitten.
  5. Ga bij het selecteren uit van wat je wilt houden en niet van wat je weg wilt doen.
  6. Vraag je bij alles af: word ik hier blij van?

Ga je ook ontspullen?

Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van tijdschrift Flow, óntspult ook en heeft een een paar handige tips voor je op rij gezet.

(Tekst: Zamarra Kok)
M15 Cover_72dpiDit artikel komt uit Margriet 15 2016. Gemist? Je kunt hem hier nabestellen.

Ook interessant