Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo krijg je je ongeopende pioenrozen open

ongeopende-pioenrozen-open-krijgen.jpg

Het is weer pioenrozentijd. Deze prachtige bloem staat bekend om de grote knop die zich prachtig ontpopt tot een kleurrijk bloeiende roos. Tenminste, dat is de bedoeling. Toch kun je af en toe een bosje pioenrozen tegenkomen die er niet zoveel zin in hebben en liever dicht blijven. Miskoop? Nee hoor, met deze tip krijg je je ongeopende pioenrozen alsnog open.

Zo kun je nog meer genieten van je pioenrozen, en niet alleen van de dichte knoppen.

Ongeopende pioenrozen open krijgen

Het pioenrozenseizoen is niet van hele lange duur, namelijk van april tot juni. Maar als je zo’n vrolijk bosje weet te bemachtigen, is het natuurlijk wel zo leuk als de knoppen van de rozen ook daadwerkelijk uitkomen. Toch willen sommige exemplaren maar niet opengaan. Dat komt doordat pioenrozen van zichzelf een soort suikerlaagje aanmaken, waardoor de blaadjes in de knop dichtgeplakt blijven. Maar niet getreurd, de oplossing is heel simpel: spoel de knoppen van de ongeopende pioenrozen voorzichtig af onder een straaltje lauwwarm water. Hou hierbij de knop van de bloem naar beneden, zodat het water niet direct in de bloembladeren komt. Met deze techniek spoel je het natuurlijke suikerlaagje weg, waardoor de rozen makkelijker open kunnen gaan. Herhaal dit enkele dagen totdat de knoppen opengaan. 

Lees ook: Waarom je een schepje suiker bij pioenrozen moet doen

Open knoppen

Best logisch dat je bij de bloemist kiest voor een bosje pioenrozen waarvan de knoppen nog helemaal dicht zitten. Dan gaan ze bij jou thuis namelijk lekker lang mee. Toch kun je het beste kiezen voor een bosje dat wel al een beetje openstaat. Hierdoor vergroot je de kans dat bij jou thuis de bos bloemen helemaal zal ontpoppen tot mooie pioenen. Zet de bos in een ruime vaas en wees niet te zuinig met water geven om het beste uit je bloemen te halen. Zet ze daarnaast nooit in de volle zon, naast een fruitschaal of op de tocht. Je kunt ze zelfs tussentijds opnieuw schuin afsnijden, om de levensduur te verlengen. Het pioenrozenseizoen is van korte duur, dus zo haal je er alles uit wat er in zit. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant