Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zó houd je je olijfboom in leven

zo-houd-je-je-olijfboom-in-leven.jpg

Steeds meer mediterrane planten vinden een weg naar onze tuin. Zo ook de olijfboom, die al jarenlang favoriet is in Nederlandse huishoudens. Een olijfboom geeft een fijne zuidelijke sfeer in de tuin of woonruimte. Als je ze goed verzorgd kunnen ze zelfs vele honderden jaren oud worden. 

Met deze tips kun je extra lang genieten van deze eyecatchers in de tuin, op je balkon of in huis.

Voldoende water

De olijfboom heeft veel water nodig en staat het liefst altijd in een vochtige grond. In de hete zomermaanden hebben ze wel twee tot drie keer per week water nodig. Pas op dat je ze niet té veel water geeft, dat kan wortelrot veroorzaken. Je hoeft ze niet te sproeien, het water op de bladeren kan er zelfs voor zorgen dat de bladeren van de olijfboom verbranden.

Olijfbomen zijn zonaanbidders

Van nature groeit de olijfboom in warme landen als Portugal, Spanje en Italië. Ze zijn een groot liefhebber van warme zonnestralen. Daarom kun je de olijfboom het beste in de volle zon zetten. Zet hem in je tuin of balkon op het zuiden of binnen bij het raam.

Houd de boom warm

Ondanks dat de olijfboom ook in de winter groen blijft, kan hij slecht tegen koudere temperaturen. Overdag kan hij een minimumtemperatuur van 15 graden aan, ’s nachts moet het niet kouder dan -5 graden worden. Het is daarom verstandig de boom in de winter naar binnen te halen, tenzij we een hele rustige winter hebben in Nederland.

Snoeien

Het is goed voor de boom om hem af en toe te snoeien. Hij wordt op deze manier gezonder, omdat hij zijn energie over minder takken en bladeren hoeft te verdelen. Daarnaast ziet een gesnoeide boom er ook veel mooier uit. Je kunt het beste snoeien in het voorjaar, dan groeit de boom door het mooie weer en herstelt hij beter.

Verpotten

Als de pot, waarin de olijfboom zit te klein wordt, kun je hem verpotten zodat hij beter groeit. Deze pot moet minimaal vijftien procent groter zijn dan de oude, zodat de wortels zich verder kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende waterafvoer in de pot is, zo ontstaat er geen wortelrot. Plaats daarom een flinke laag hydrokorrels op de bodem, voordat je de nieuwe bak vult met verse mediterraanse potgrond.

Wil je de mediterrane sfeer naar je eigen tuin of balkon halen? Dan zit je met de olijfboom wel goed. Hier kun je twee olijfbomen in Elho pot kopen voor slechts € 59,95 i.p.v. € 99,95. Ze worden ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigenhuisentuin.nl
Beeld | iStock

Ook interessant