Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je nooit meteen de vaatwasser moet uitruimen als ‘ie klaar is

tiktok-hack-vaatwasser.jpg

Begin jij altijd met het uitruimen van je vaatwasser, zodra je een piep hoort? Dit kun je eigenlijk beter niet doen. Voor je gezondheid zou het namelijk beter zijn om de vaat eerst te laten drogen.

Wij leggen je hier uit waarom je nooit meteen je vaatwasser moet uitruimen.

Vaatwasser meteen uitruimen? Liever niet!

De vaat die je in je vaatwasser doet, is natuurlijk allesbehalve schoon. Er zitten allerlei etensresten op en zodra je de deur van de vaatwasser dicht doet, gaat dit allemaal flink broeien. En wat blijkt nu? Onderzoekers van de Universiteit van Ljubjana hebben ontdekt dat er ontzettend veel bacteriën en schimmels in de vaatwasser belanden via leidingwater, maar ook via besmet voedsel. Het zou daarom beter zijn om je vaat eerst te laten afkoelen, voordat je de vaatwasser opendoet om uit te ruimen. Ook is het volgens de wetenschappers belangrijk om na élk gebruik het afsluitrubber goed schoon te maken.

Lees ook: Stoffer en blik en nóg 10 andere dingen die gewoon in de vaatwasser kunnen

Verschillende bacteriën

Uit het onderzoek blijkt dat vaatwassers drie verschillende bacteriën bevatten, namelijk de: E.colibacterie, pseudomonas en acinetobacter. De E.colibacterie is een bacterie die voedselvergiftigingen kan veroorzaken, terwijl pseudomonas een bacterie is die voor infecties van de luchtwegen kan zorgen. De acinetobacter kan voor ontstekingen van de urinewegen, de huid en het hart zorgen. Kortom: allemaal bacteriën waarmee je liever niet in contact wilt komen.

Gezondheidsrisico

Deze bacteriën kunnen echter in je huis belanden, via de warme lucht die je vaatwasser altijd aan het einde van het wasprogramma gebruikt. Het is daarom verstandig om je vaatwasser pas te openen als deze volledig is afgekoeld. Voor gezonde mensen is de kans op gezondheidsklachten door deze bacteriën weliswaar klein, maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen dit soort bacteriën dodelijk zijn. Ga dus nooit meteen je vaatwasser uitruimen, maar heb even geduld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant