Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Oppassen geblazen: waarom je beter nooit olie in de gootsteen gooit

olie-gootsteen-margriet.jpg

Spoel jij weleens olie, frituurvet of bakboter door je gootsteen? Of het nu restjes in de pan zijn of je ermee bent uitgeschoten: doe het liever niet.

Die beetjes doen uiteindelijk meer kwaad dan je misschien denkt. Zelfs die restjes olie uit de pan. Maar wat moet je er dán mee doen?

Van vloeibaar naar een dikke emulsie

Zeker de restjes vet in een pan, zoals van (plantaardige) boter, kokosolie en spekvet, zijn een crime voor je gootsteen. Die zijn namelijk vloeibaar als ze verhit worden, maar worden weer een dikke emulsie zodra ze afkoelen tot kamertemperatuur. En dit gebeurt ook gewoon zodra je het door de gootsteen spoelt. Het gevolg: er komt een dikke emulsie in de leidingen terecht, die de boel flink kan gaan verstoppen.

En olijf- en zonnebloemolie dan?

Maar hoe zit het dan met olijfolie, zonnebloemolie en koolzaadolie? Die oliën zijn namelijk altijd vloeibaar, ook als ze weer afkoelen. Maar ook díe kun je beter niet in de wasbak gooien. Olie mengt niet goed met water, waardoor het als een soort laagje in de leidingen achterblijft. Da’s voor een keertje niet erg, maar hoe meer olie er inkomt, hoe groter de kans dat etensresten, vet en haren erin blijven hangen.

Stinkende keuken en torenhoge rekening

Als dat gebeurt, kan het flink gaan stinken in de keuken. Alle etensresten die blijven hangen gaan op een zeker moment rotten. En als er zich uiteindelijk zo veel viezigheid in de leiding van je gootsteen ophoopt, kan de boel helemaal geblokkeerd raken. Dan is het heel moeilijk om de boel nog te ontstoppen – en reken maar op een torenhoge rekening van de loodgieter. Bovendien: als wij allemaal olie door onze gootsteen spoelen, kan uiteindelijk zelfs het riool verstopt raken. En dan zijn we nog verder van huis en wordt de rioolheffing alsmaar duurder.

Nee, kokend heet water helpt níet

Helaas werken huis-tuin-en-keukenmiddeltjes maar heel even. Kokend heet water, baking soda, azijn of afwasmiddel achter dat beetje olie of vet aangooien, haalt op de lange termijn niet zoveel uit. “Alles wat zwaarder is dan water zal vast blijven zitten in de u-vorm van je keukenafvoer”, legt een loodgieter uit aan Huffington Post.

Hoe moet het dan wel?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Gooi gewoon nooit olie, boter of andere vettigheid in je gootsteen. Veeg restjes in de pan af met keukenpapier en gooi het in de prullenbak. Vang frituurvet en grote hoeveelheden olie op in een fles, bak of zak. Deze gooi je uiteindelijk ook bij het grofvuil.

Wil je er een steentje mee bijdragen aan het milieu? Lever het frituurvet dan in bij een speciaal inzamelpunt. Door het hele land staan bij onder meer supermarkten, sportverenigingen en kinderboerderijen daarvoor bestemde kliko’s. Op de site frituurvetrecyclehet.nl kun je het voor jou dichtstbijzijnde inzamelpunt vinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Huffington Post, Radar
Beeld | iStock

Ook interessant