Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Moestuin beginnen? Met déze tips eet jij straks uit eigen tuin

moestuin-beginnen.jpg

Nu de lente bijna aanbreekt willen we weer lekker naar buiten, de tuin in. En tuinieren is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens hartstikke gezond! Startpagina.nl zet de beste tips om succesvol een moestuin te beginnen voor je op een rijtje.

Een moestuin heeft veel voordelen. Je bent lekker buiten, je verbrandt ongemerkt calorieën tijdens het zaaien, schoffelen en scheppen, en je traint tegelijkertijd je spieren. En wat is er nou een leukere reden om meer groente te gaan eten, dan als je het zelf kweekt? Je weet precies waar de het vandaan komt, eet altijd vers en kunt genieten van een trots gevoel wanneer je eet wat je zelf hebt gekweekt. Maar hoe begin je nou een moestuin? En wat kun je beter niet doen?  

Wat is je doel?

Voordat je aan je moestuin begint is het handig om te bedenken wat je precies wilt. Vind je het belangrijk om helemaal zelfvoorzienend te zijn, of wil je gewoon een leuke hobby en af en toe iets eten uit eigen tuin? Het kan allemaal, maar voor je begint is het handig om goed te bedenken wat het doel van je tuintje is, en hoe veel tijd en moeite je erin wilt steken.

Begin klein

Je kunt natuurlijk meteen een volkstuintje huren, en prefab schuur bestellen en voor een vermogen aan tuingereedschap inslaan. Maar klein beginnen is misschien handiger, vooral als je nog niet weet hoe leuk je het tuinieren eigenlijk vindt. Begin met een moestuinbak met vakken, en zoek een handig zaaischema uit. Hiervoor heb je eigenlijk niet meer nodig dan een handschepje en een harkje. Zo houd je overzicht en blijft de hoeveelheid werk beperkt. Bevalt het goed, dan kun je altijd uitbreiden. Vind je het minder leuk dan verwacht, dan is zo’n bak snel weer opgeruimd.

Het juiste moment

Natuurlijk kan je het hele jaar door beginnen met je moestuin, maar de maanden februari en maart zijn hiervoor ideaal, omdat je dan de groente uit alle seizoenen van het hele jaar kan meepakken. Op deze pagina vind je handige moestuinkalenders, waarop je precies kan zien welke groenten je op welk moment in het jaar kan planten.

De perfecte plek

Het is belangrijk de juiste plek uit te kiezen voor je moestuin. De meeste groenten hebben zo’n 6-8 uur zonlicht per dag nodig om optimaal te kunnen groeien. Daarnaast is het handig als je planten enigszins beschut zijn tegen de wind. Laatste tip: zorg dat ze op een plek staan waar het water niet blijft staan nadat het heeft geregend. Anders gaan de wortels van je planten rotten.

Kat in de zak

De nachtmerrie van elke moestuinhouder: katten die hun behoefte doen tussen jouw geliefde groentes. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen om de poezen uit je tuin te houden. Katten houden niet van de geur van lavendel en citroen, dus je kan ervoor kiezen een paar planten die citroengeur verspreiden tussen je groenten te zetten. Zijn de beesten echt niet uit je tuin weg te slaan, dan is het slim om een klein stukje grond leeg te houden, waar ze hun behoefte kunnen doen. Nog meer tips voor je moestuin, tuinieren of inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op Startpagina.nl.

Beeld | iStock

Ook interessant