Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom het zo goed is om melk aan je planten te geven

melk-aan-je-planten-geven.jpg

Dat melk voordelen heeft voor het menselijk lichaam, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar wist je dat melk zelfs gezondheidsvoordelen voor je planten heeft? Hierdoor wil je vanaf nu je planten verwennen met melk. 

Zowel voor de planten binnen als buiten doet af en toe een beetje melk wonderen.  

Melk aan je planten geven 

Restje melk over? Mix het dan eens met een beetje water in een plantenspuit. Spuit dit op je planten en je zult zien dat je bladeren groener worden en meer gaan glanzen. Dat komt omdat melk als een soort natuurlijk glansmiddel werkt. Het ontvet en ontstoft de planten. Wanneer er veel stof en viezigheid op de bladeren zit worden je planten niet alleen dof, het houdt ook het zonlicht tegen. Dit is vooral het geval bij kamerplanten. Hierdoor kunnen je planten minder goed groeien, maar verliezen ze ook hun luchtzuiverende werking. Daarnaast zorgen voedingsstoffen uit melk, zoals eiwitten en calcium, ervoor dat de bladeren van je planten steviger worden. En het werkt ook nog eens goed tegen schimmels. 

Weg met bladluizen

Zelfs tegen bladluizen is dit het ideale redmiddel. En daarnaast is het ook nog eens stuk beter voor je planten om een natuurproduct als melk te gebruiken in plaats van bestrijdingsmiddelen met chemicaliën die de bladeren kunnen beschadigen. Wanneer je last hebt van bladluizen kun je de bladeren van je planten besproeien met wat melk. Neem ze de volgende dag af met een beetje warm water en de meeste luizen zullen al zijn verdwenen. Herhaal dit vervolgens tot alle bladluizen je planten hebben verlaten.

Lees ook
Zó voorkom je dat je planten en bloemen gaan hangen of knappen

Twee keer per maand 

Wil je je planten dus een beetje extra verwennen? Geef ze dan minstens twee keer per maand wat melk met de plantenspuit. Mocht je geen plantenspuit hebben, dan kun je bij planten met harde groene bladeren het blad ook afnemen met een schone doek met wat melk. Je zult zien dat de planten echt opleven, omdat ze hierdoor beter kunnen ademen. En dat resulteert weer in stevige en mooi glimmende bladeren.   

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant