Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Witte of grijze stippen op de planten in de tuin? Hiermee pak je die meeldauw aan

meeldauw-zo-pak-je-de-witte-vlekken-op-je-planten-aan-margriet.jpg

Heb je last van witte of grijze poederachtige stippen op de planten in de tuin? Dan is de kans groot dat je last hebt van meeldauw. Dit is een hardnekkige schimmel die de bladeren, stelen en vruchten aan kunnen tasten. Maar geen paniek: zo reken je met behulp van een beetje melk af met de meeldauw.

En zo herken je of je te maken hebt met echte of valse meeldauw. 

Meeldauw op je planten 

Meeldauw wordt ook wel witziekte genoemd, omdat je het op je planten kunt herkennen aan een poederachtig laagje, vaak wit of grijs van kleur. Dit komt vaak voor als je tuiniert op een lichte en droge grond, zoals zand. Meeldauw is een schimmelsoort en de poeder die je als een soort stippen op de bladeren van je plant ziet zijn de sporendragers. Die ontkiemen zich verder over de plant tot deze helemaal met een schimmellaag bedekt is. Hierdoor stopt de fotosynthese, waardoor de bladeren afsterven. Ook de stelen en vruchten van een plant kunnen door meeldauw worden aangetast. Vooral bij warm weer kan de witziekte zich razendsnel verspreiden. 

Valse of echte meeldauw

Er zijn twee soorten meeldauw, namelijk valse en echte. Zit de schimmel op de bovenkant van het blad? Dan heb je te maken met echte meeldauw. Valse meeldauw zit alleen aan de onderkant van je bladeren, en kun je aan de bovenkant herkennen aan gele vlekken. Valse meeldauw is vooral dol op een koel en vochtig klimaat, terwijl echte meeldauw juist van droog warm weer houdt. 

Melk tegen meeldauw

Meeldauw is een vrij hardnekkige plantenziekte. Het is daarom lastig om hier helemaal vanaf te komen. Je kunt de ziekte voor zijn door de planten in de tuin op tijd water te geven, zodat ze tussentijds niet te veel uitdrogen. Daarnaast is het belangrijk om water aan de wortels van de plant te geven en niet op het blad. Bij natte bladeren kunnen de schimmels sneller verspreiden. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit dat melk helpt tegen meeldauw. De eiwitten remmen namelijk de ontwikkeling van de schimmels. Meng 40 procent (magere) melk met 60 procent water, bijvoorbeeld in een plantenspuit en besproei je bladeren hier regelmatig mee. Bij zonnige dagen het liefst elke tien dagen. 

Lees ook: Dode plant? Met déze tip wek je hem weer tot leven

Andere oplossingen 

Je kunt ook mesten met kalk of lavameel, om de celwanden van je planten te versterken. Hierdoor kan de schimmel lastig in de bladeren komen. Pas op met overbemesting en stikstof, dit bevordert juist de verspreiding van meeldauw. Ook kan het helpen een mulchlaag, bijvoorbeeld van cacaodoppen of boomschors, rondom je meeldauwgevoelige planten te strooien. Hierdoor houden de planten beter vocht vast en blijven de wortels koel. Is je plant toch besmet met de witziekte? Knip dan zo veel mogelijk de geïnfecteerde bladeren weg en ruim de afgestorven bladeren op de grond op. Gooi deze bladeren niet op een composthoop en laat ze niet in de tuin slingeren, want dan kan de ziekte zich namelijk alsnog verspreiden door de tuin. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Tuinierenopzand, Tuinen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant