Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Met déze tips wordt behang verwijderen een stuk makkelijker

behang-verwijderen.jpg

Binnenkort verhuizen? Of met beginnende voorjaarskriebels zin om het huis een make-over te geven? Een verandering van behang kan dan al ontzettend veel doen voor je interieur. Alleen behang verwijderen kan nog best een klus zijn. Daarom hebben wij een aantal handige tips verzameld. 

Van de resten behanglijm tot hele stukken van de muur: zo kun makkelijk zelf je behang verwijderen.

Behang verwijderen

Het is natuurlijk erg leuk om af en toe je interieur op te knappen en het huis een frisse nieuwe uitstraling te geven. Heb je al jaren hetzelfde behang en ben je hier eigenlijk op uitgekeken? Laat je dan niet tegenhouden omdat je denkt dat behang verwijderen een moeilijke klus is.

1. Maak het vochtig 

De makkelijkste manier om behang te verwijderen is met een behangstomer. We gaan er niet vanuit dat je die altijd in huis hebt liggen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook eentje huren. Vind je dat te duur? Dan kun je ook een natte spons en plantenspuit gebruiken. Met alleen water schiet het nog niet op, dus vergeet niet om ook behangweekmiddel te gebruiken. Dit kun je kopen bij de bouwmarkt. Je kunt het beste een plantenspuit voor de helft met behangweekmiddel en voor de helft met water vullen. Spuit hiermee het behang royaal in en geef dit vervolgens de tijd om goed te weken. 

2. Prik gaatjes in het behang

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Prik dan in je behang eerst een aantal gaatjes voordat je muur nat maakt. Door de gaatjes komt het water beter tussen de muur en het behang en verwijder je het makkelijker. Hierdoor lost ook al een groot gedeelte van de behanglijm op. 

3. Gebruik wasverzachter

Een ander makkelijk trucje om je behang te verwijderen is wasverzachter. In plaats van behangweekmiddel kun je wasverzachter met water mengen. Ook dit moet je even laten intrekken en vervolgens trek je het behang makkelijk van de muur. 

4. Gebruik veel water voor de behangresten

Heb je al je behang van de muur gekregen? Vergeet dan niet de lijmresten te verwijderen. Zonde als je deze laat zitten en vervolgens aan de slag gaat met nieuw behang of verf op een slechte onderlaag. Gelukkig is behanglijm makkelijk te verwijderen, namelijk met water. Je hebt wel veel water nodig, omdat de lijm het water snel opneemt. Als je dan nog steeds oneffenheden op de muur hebt, kun je er ook nog voorzichtig lang met een schuurpapiertje. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis en Tuin, Tips en Weetjes
Beeld | iStock

Ook interessant