Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Maak een hippe hang-out met narcissen

hangout-voor-narcissen.png

Stiekem alweer zin in het voorjaar? Hang een mandje met narcissen in huis en je kunt wekenlang genieten van deze vrolijke lentebloeiers. Zo gemaakt, óók als je twee linkerhanden hebt.

Ultieme lentebloeier

De narcis is een ultieme lentebloeier. Er zijn wel 88 verschillende soorten, in twaalf categorieën. Ze stammen allemaal af van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. 

Verzorging van de narcis

Narcissen hebben voldoende vocht nodig, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze worden. Zorg voor een niet al te warme omgeving en een lichte plek, dan bloeien ze optimaal. Zijn er bloemetjes uitgebloeid? Knip die af, zodat de bol meer energie overhoudt voor de rest van de plant. Omdat narcissen altijd de zon opzoeken, is het belangrijk om het potje waarin ze groeien af en toe wat te draaien, zodat ze niet scheef groeien.

Hang-out met narcissen

Wat heb je nodig?

– mand van gelakt metaal (bijvoorbeeld van Ikea)
– potjes narcissen
– stukje vijverfolie of -zeil (en met een stevige vuilniszak kom je ook een eind)
– touw om de mand mee op te hangen
– een stuk zwarte stof en een rood T-shirt
– mes en schaar

narcis1

Zo maak je het!

Stap 1
Vlecht een paar banen zwarte stof door de onderkant van de mand, tot de bovenrand van de potjes narcissen. Knip een baan van het rode T-shirt en trek die rond de bovenrand van de mand.

narcis4

Stap 2
Knip het plastic rond de mand ruim uit en leg het zo in de mand dat er een bodem met opstaande randen ontstaat.

narcis3

Stap 3
Haal de narcissen uit hun plastic potjes en zet ze dicht tegen elkaar in de mand. Knoop het zwarte touw aan de hengsels en hang de mand op aan bijvoorbeeld de kapstok of een andere plek waar vaak je oog op valt.

narcis2

De narcis is in februari ‘woonplant van de maand’, een initiatief van Bloemenbureau Holland. Kijk voor meer leuke tips met bloemen en planten op mooiwatplantendoen.nl.

Ook interessant