Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Maak je tuin winterklaar in één week

herfst-tuin-winterklaar.jpg

Met alle uitgebloeide bloemen en dwarrelende blaadjes vraagt de tuin de nodige aandacht. Als je één dezer weken elke dag één klusje doet, is aan het einde van de week je tuin helemaal winterklaar!

Maandag: knippen en snoeien
Verwijder alle uitgebloeide bloemen. Ook de stengels die aan het afsterven zijn, mag je wegknippen. De bladeren mag je laten zitten, deze bieden de plant bescherming tegen de vorst. Nog niet alle bomen hoeven gesnoeid te worden, maar gemakkelijk bloedende bomen, zoals de berk, walnoot en de esdoorn, kun je nu wel al snoeien.

Dinsdag: gazon winterklaar maken
Gras blijft groeien zolang de buitentemperatuur boven de zes graden Celcius blijft. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort; zet de maaier een standje hoger. Heb je het idee dat het gras een ‘viltlaag’ heeft gekregen? Dan is het handig om het nog eens te verticuteren. Heb je nog kale plekken in het gras? Zaai dan wat extra graszaad.

Woensdag: planten en verplanten
De grond is nog warm genoeg om nieuwe bomen en heesters te planten. Ook vaste planten kunnen nog een plekje in de border krijgen. Als vaste planten te groot zijn geworden in de tuin, is dit het moment om ze uit te graven, te scheuren en de jongste (buitenste) delen terug te planten.

Donderdag: de vijver
Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Als het kouder wordt, zullen de vissen dieper in de vijver gaan zitten. Maar tot een graad of vijf Celcius kunnen ze nog wel gevoerd worden!

Vrijdag: de tuinset
Tijd om de tuinset op te ruimen. Veeg bladeren weg en haal er eventueel nog een doekje over. Smeer bewegende delen in, zodat ze niet vast kunnen roesten. Als je geen schuur of berging hebt, zijn er ook hoezen te koop die je over de hele set kunt trekken. Zo bescherm je hem tegen weersinvloeden en kun je van het voorjaar weer zorgeloos genieten.

Zaterdag: bloembollen planten
Plant vast de bloembollen  voor bloei in het voorjaar. Denk aan crocussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de hand liggende bloembollen, zoals Allium of Eremurus, kunnen geplant worden. Kijk voor een uitgebreid assortiment bloembollen bij Bakker Hillegom.

Zondag: de finishing touch
Kijk nog eens de tuin rond: kun je ergens nog winterviootjes planten? Winterharde planten houden de tuin sfeervol. Zorg wel voor vorstvrije bakken om ze in te planten. Op tafel of in een hoekje van de tuin staat het ook gezellig om een groepje van pompoenen en kalebassen neer te leggen. En heb je ook iets fleurigs bij de voordeur staan?

Print bovenstaand lijstje en aan de slag!

 

m39-coverMeer tuintips lees  in Margriet 39 of koop het artikel op Blendle.

Ook interessant