Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Deze vijf leuke fruitbomen kun je ook binnenshuis laten groeien

goed-fruitbomen.jpg

De lente is officieel weer begonnen en dat betekent dat veel mensen hun tuin weer gaan opknappen. Maar met de dalende temperaturen in aantocht is het beter om nog even te wachten met nieuwe planten in je tuin te zetten. De meeste kunnen namelijk niet goed tegen kou. Maar gelukkig kun je wel al een fruitboompje kopen en dat gezellig binnen neerzetten. De vijf leukste boompjes zetten we voor je op een rij. 

Maar let op: een fruitboom moet wel op een lichte plaats in huis staan.

Citroenboompje

Dit leuke boompje – met vaak al citroenen eraan – staat erg gezellig in je huis, maar heeft wel een kleine gebruiksaanwijzing. De citroenboom kun je het beste planten in speciale citruspotgrond of in mediterrane potgrond. Hij heeft veel zonlicht nodig, ongeveer acht tot twaalf uur per dag. Daarnaast moet je het boompje in de zomer ongeveer twee á drie keer per week water geven. In de winter hoef je het een stuk minder water te geven; dan maar ongeveer een keer per week.

Olijvenboom

Heb je geen groene vingers? Dan is deze boom ideaal voor jou; hij heeft namelijk weinig verzorging nodig. Geef de olijfboom alleen water wanneer de olielaag van de bladeren opgedroogd is. Wel is het slim om bij deze boom mediterrane potgrond te gebruiken en een laag hydrokorrels op de bodem van de pot te strooien. Daarnaast kun je de olijfboom het best vlakbij een raam plaatsen. Hij heeft namelijk minimaal zes uur zonlicht per dag nodig. Wil je dat er vruchten groeien aan de plant? Koop dan de soorten Arbequina of Picholine.

Bananenplant

Ook de bananenplant is een aanrader om in je huis te zetten. De plant heeft grote bladeren en in sommige gevallen groeien er na zes tot acht jaar bananen aan. Ook bij de bananenplant is het noodzaak om hem op een lichte standplaats te zetten. Daarnaast moet je hem af en toe roteren, zodat alle kanten zonlicht krijgen. De plant houdt van veel water, maar zorg ervoor dat hij geen natte voeten krijgt: dan gaan de wortels rotten.

Abrikoosboom

Als je een klein huis hebt, maar toch graag een fruitboom wilt, is de abrikoosboom ideaal voor jou. Wel moet je de bonanza of de prunus armeniaca kopen; die blijven namelijk klein en nemen dus niet veel ruimte in beslag. Zet de abrikoosboom op een lichte, zonnige plaats waar het minimaal tien tot dertien graden is. Wordt het heel warm? Laat de kamer dan doorwaaien. In de zomer moet je de plant regelmatig water geven, in de winter kun ie met wat minder water toe.

Moerbeiboom

De moerbeiboom is gemakkelijk te verzorgen. Het enige wat je hoeft te doen, is de boom in potgrond zetten en hem af en toe water geven. Wel is het belangrijk dat hij op een zonnige en warme plek in huis staat. De moerbeiboom groeit langzaam en geeft pas na zes tot acht jaar vruchten. Die kun je het beste direct plukken wanneer ze rijp zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Famme, Sante
Beeld: iStock

Ook interessant