Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Het is lente! 6 tuinklusjes die je het best nú kunt doen

lente-tuin-klusjes-tuinieren-margriet.jpg

Is jouw tuin al lenteklaar? Met de regenachtige dagen van de afgelopen tijd, zijn je groene vingers misschien nog niet zo gaan kriebelen. 

Deze zes klusjes voor de tuin kun je nu alvast doen, zodat je zeker weet dat je tuin er deze zomer mooi bij ligt.

1. Onkruid wieden

Met de zachtere temperaturen en de zon die zich meer gaat laten zien, viert ook onkruid feest. Zie jij de eerste groene blaadjes al tussen je tegels verschijnen? Geef ze geen kans om verder door te groeien. Doordat ze nu nog pril en kwetsbaar zijn, krijg je ze makkelijker weg. Anders zal het je richting de zomer iets meer rugpijn gaan kosten.

2. Fruitbomen snoeien

Maart is hét moment om je appel-, peren-, kersen-, pruimen- of andere fruitboom te snoeien. Naast dat er nu nog geen bladeren en vruchten in de weg zitten, zijn de bomen rond deze tijd van het jaar ook minder gevoelig voor schimmels. Door takken weg te knippen, zorg je ervoor dat de boom genoeg licht krijgt zodra het zonnetje weer meer gaat schijnen. En dat resulteert natuurlijk in het allerlekkerste fruit.

Appels, kersen en peren uit eigen tuin eten? In de Margriet Shop scoor je nu deze fruitboompjes met flinke korting. 

3. Gazon maaien

Ligt jouw gazon er wat overwoekerd bij na de onstuimige wintermaanden? Hoogste tijd om de grasmaaier erbij te pakken. Eind maart of begin april is de perfecte tijd om je gazon te maaien, omdat je dan zeker weet dat je met de zomer prachtig gras hebt. Ruim eerst alle verdwaalde takken en stenen van het gras op, om te voorkomen dat je grasmachine kapot gaat. Maai vervolgens één keer per week tot je de gewenste lengte hebt. Handige vuistregel: houd maximaal een derde van een grassprietje aan per maaibeurt.

4. Groene aanslag verwijderen

Echt weer om in de tuin te zitten is het misschien nog niet, maar je kunt je tuintafel, -stoelen en -tegels daar wel vast voor klaarstomen. Dit kun je doen met een hogedrukreiniger, maar ook met water en azijn. Als je met dit mengsel de aanslag besproeit en het even in laat werken, kun je het er vervolgens zo afschrobben. Let op: gebruik liever geen azijn op natuursteen, omdat het daardoor kan beschadigen.

5. Vogelhuisje ophangen/schoonmaken

Wat zijn de vogels al druk aan het fluiten, hè? Dat komt doordat de broedperiode aanbreekt. Ze zijn op zoek naar een plek waar ze hun eitjes kunnen leggen. Vogelliefhebbers doen er daarom goed aan om nu alvast het vogelhuisje schoon te maken. Hang ‘m op een rustige plek in de tuin, niet pal in de zon en als het kan onder een afdakje, zodat er geen regen naar binnen kan komen.

6. Slakken weghalen

Ook voor slakken breekt de tijd aan om eitjes te gaan leggen. Voorkom een slakkenplaag door nu alvast die glibberige rakkers weg te halen en houden. Koffiedik of koperen slakkenringen rond je planten plaatsen zijn diervriendelijke én goedkope manieren om ze weg te jagen.

De nieuwe Margriet Tuinieren special is nu verkrijgbaar! Bestel ‘m hier (gratis bezorging).

Bron | Eigen huis en tuin, Het Laatste Nieuws, CountryLiving
Beeld | iStock

Ook interessant