Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Last van de droge lucht? Zet dit mooie plantje in huis

meisje-winter-muts.jpg

Het is een beauty, dankzij de bladeren in de vorm van een hartje en de mooie kleuren van zijn bloemen. En: het is een grote hulp in huis bij droge lucht (handig tegen een schrale huid of prikkende ogen). Al enig idee over welk plantje we het hebben?

Hier is-ie geliefd, in Japan is het zelfs de heilige plant van de liefde. Nu we de verwarming weer op volle toeren laten draaien en de lucht in huis droog wordt, is een cyclaam heel welkom. Het plantje gaat bij hogere temperaturen zweten en geeft vocht af door de huidmondjes op de bladeren. Op die manier brengen cyclamen de luchtvochtigheid beter in balans. En dat is goed nieuws als je door de binnenlucht last hebt van een droge huid en/of droge ogen.

Perfecte woonaccessoires

De cyclaam past in elk huis en bij elk interieur. Bijvoorbeeld omdat je het plantje kunt krijgen met bloemen in (bijna) alle kleuren van de regenboog. Van wit tot felrood, en shocking pink tot dieppaars. De plant zelf is er in allerlei maten, van piepklein tot flink groot. De bloemetjes kunnen glad zijn of vrolijke franjes hebben. In elk geval groeien ze met het hartje naar beneden en de blaadjes omhoog. Tip: is je huis al in feestdagensfeer? Kies dan voor cyclamen met rode en witte bloemen.

Zo verzorg je een cyclaam

Het plantje staat graag koel en licht en houdt niet van de volle zon of een verwarming vlak in de buurt. Zorg dat je een cyclaam in een pot of op een schoteltje zet. Hij krijgt genoeg water als de kluit licht vochtig is. Gaan de blaadjes hangen? Dan is het tijd om water te geven. Pluk de uitgebloeide bloemetjes uit de plant, zodat er nieuwe knoppen zullen opengaan. En gun je cyclaam af toe een scheutje plantenvoeding.

Bron en beeld: mooiwatplantendoen.nl
Beeld: iStock

Lees ook:

Snurker in huis? Zet deze plant op je nachtkastje
De pannenkoekplant, heb jij ‘m al staan? Hij is weer helemaal hip!

Bekijk ook

Met een van deze vijf planten in huis schijn je beter te slapen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant