Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Krokusjes plukken? Doe maar niet!

krokussen-plukken.jpg

Je ziet ze weer overal in overvloed. Bontgekleurde krokusjes en schattige sneeuwklokjes sieren de bermen en bossen. Hoe leuk is het om daar een bosje van te plukken en thuis op tafel te zetten? Toch is het verstandig om dat niet te doen. Je riskeert dan namelijk een boete voor stroperij.

Wildplukken

Bramen plukken in de zomer of paddenstoelen meenemen in de herfst: het is een gewilde activiteit voor velen. Maar wist je dat dat zogenoemde wildplukken eigenlijk helemaal niet is toegestaan? Wie iets meeneemt uit de natuur, wordt gezien als stroper. Word je gesnapt door de politie, dan kan er een fikse boete of zelfs een gevangenisstraf tegenover staan.

Staatsbosbeheer

Als we de politie en boswachterij in het Amsterdamse Bos mogen geloven, wordt er behoorlijk wat ‘gejat’ uit de natuur. Emmers vol met paddenstoelen, sneeuwklokjes of dennenappels worden de auto in gesluisd. Markten en veilingen staan er vol mee en de politie kijkt er dan ook streng op toe deze aangerichte schade op heterdaad te betrappen én te bestraffen. Staatsbosbeheer daarentegen ziet een klein bosje voor eigen gebruik nog wel door de vingers. Daarbij houden ze ongeveer het formaat van een champignon bakje aan. Toch is het goed om te weten dat het plukken voor eigen gebruik eigenlijk niet mag. De grens ligt officieel op nul en daar wordt op sommige plekken streng op toegekeken.

Gevaarlijk

Nu kun je je afvragen hoe erg het is dat er hier en daar een sneeuwklokje wordt meegenomen. Maar behalve dat er een boete op staat, kan het bij sommige paddenstoelen en bramen ook gevaarlijk zijn om ze te eten. Bij paddenstoelen is het verschil tussen giftige en niet-giftige varianten moeilijk te zien en bramen die in het bos staan, kunnen zijn beplast door een vos of een muisje. Daarnaast zorgt het plukken er ook voor dat (voornamelijk in het bos) het natuurlijke eco-systeem wordt verstoord.

Bron | Trouw, AD
Beeld | iStock

Meer artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen: feit of fabel?
Griep gehad? Zo wordt je huis weer virusvrij
Voorgesneden kool bevat meer stoffen die tegen kanker beschermen

Bekijk ook

Tips om lang(er) te genieten van je boeket

Ook interessant